Genel SağlıkHABERLER

SSK DEPOLARINDAKİ İLAÇLAR NE OLACAK?

SSK depolarında değeri 450 milyon YTL’yi bulan ilaçların dağıtılmasına yönelik genelge yayınlandı. Aradan iki ay geçmesine rağmen, ilaçlar depolarda bekliyor.

Sağlık Bakanlığı’na devredilen SSK hastanelerinin depolarında trilyonlarca liralık ilaç kullanılmayı bekliyor.

Aralarında son kullanma tarihi geçen ilaçların da bulunduğu depolarda, kanser hastalarının dışarıda bulamadığı ilaçlar bile var.

Devir işleminin tamamlanmasının ardından önce SSK’nın ilaç fabrikalarına kilit vuruldu, üretim durduruldu. Şimdi de, Türkiye genelindeki eski ssk hastanelerinin depolarında trilyonluk ilaçlar çürümeye başladı.

Depolarda kalan ilaçların dağıtılmaması, daha önce de gündeme gelmişti. Ancak Sağlık Bakanlığı, bu ilaçların dağıtılmasına yönelik bir genelge yayınladı.

Aradan iki ay geçmesine rağmen, aralarında pahalı kanser ilaçlarının da bulunduğu 450 milyon YTL değerindeki ilaçlar depolardan bir türlü çıkarılıp dağıtılamadı.

Kanser ilaçları hastane depolarında bekletilirken, çok sayıda kanser hastası ilaç bulamadı.

Depolarda bekleyen ilaçlar arasında, değeri 100 milyon ytl’yi bulduğu tahmin edilen, son kullanma tarihleri geçmiş ilaçlar bile var.

Barkod eziyeti

SSK’da sorunlar bununla bitmiyor. Eczanelerde ilaç kutularının reçete bedelleri için her yanından kesilmesi ise bir başka sorun. Üzerinde ismi bulunmayan kutusu dağınık ilaçlar özellikle yaşlı hastalar için problem oluyor.

Bugüne kadar SSK, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur hastalarından reçete bedellerini almak için ilaçların sadece fiyat küpürünü kesen eczacılar, bundan böyle ilaçların barkodunu da almak zorunda. Barkodu ve fiyat kupürü kesilen ilaç kutusundan geriye hiçbir şey kalmıyor.

SSK, ithal ilaçlarda kutunun tamamını da istiyor. Hastalara, sağı-solu bantlanmış veya poşetlere doldurulmuş ilaçlar veriliyor. İlaçlarını korumakta ve saklamakta sıkıntı çeken hastalar ise bu uygulamaya tepkili.

Özellikle yaşlı hastalar, kutusuz ilaçları ayırt etmekte güçlük çekiyor. Uygulamadan hastalar kadar eczacılar da şikayet ediyor.

Eczacılar, sorunun giderilmesi için fiyat kupürü ve barkoduna ilaç kutusunun tek kapağı üzerinde yer verilmesini öneriyor.

Kaynak: www.cnnturk.com.tr