Genel SağlıkHABERLER

VARİS, TAMAMEN TEDAVİ EDİLEBİLİR

Varis, toplum sağlığında geri plana atılmış ancak özellikle hamilelik dönemi geçirmiş bayanların %25-30 gibi ciddi oranında görülen bir toplardamar hastalığı.

Kalp Damar Cerrahi Uzmanı Op.Dr. Hakan Güven, ağrı, şişlik, yorgunluk, ayak tabanlarında yanma, sızlama, sabah yorgun uyanma gibi belirtilerle kendini gösteren varis ve tedavi seçenekleri hakkında bilgiler verdi.

Kalp Damar Cerrahi Uzmanı Op.Dr. Hakan Güven, ağrı, şişlik, yorgunluk, ayak tabanlarında yanma, sızlama, sabah yorgun uyanma gibi belirtilerle kendini gösteren varis ve tedavi seçenekleri hakkında bilgiler verdi.

TEDAVİ

Koruyucu tedavi, scleroterapi, laser tedavisi, ameliyat başlıca tedavi seçenekleridir.

Koruyucu tedavide, varis gelişmesi muhtemel, riskli ve şikayetleri başlangıç evresindeki kişilerde destek çoraplarının giyilmesi ile olası varisin önlenmesi ya da en geç dönemde ortaya çıkması hedeflenir.

Scleroterapi dediğimiz, iğne ile varisli damara bir takım toksik maddeler zerkedilerek damar duvarının haraplanmasına yönelik tedavi kısıtlı endikasyonlarda mutlaka bir damar cerrahının yapması gerekli olan riskleri mevcut olan bir tedavi biçimidir. Laser teknolojisinin gelişmesi ile endikasyonları daha da kısıtlanmıştır.

Laser, ışığın dalga boylarının ayrıştırılması ile ortaya çıkan enerjinin kullanılmasını sağlayan bir teknoloji olup bu tedavi için varisin tipine, büyüklüğüne, rengine göre çeşitli dalga boyları yayan laserlere ihtiyaç vardır. Laserden çıkan enerji, bölgeye milisaniyeler içinde verilir. -4 dereceye kadar soğuyabilen bir başlık sayesinde ciltte herhangi bir ısınma olmaz. Uygulama oldukça konforlu, ağrısızdır. Diğer yöntemlerin aksine cilt üzerinden uygulandığı için herhangi bir kanama, toksisite, morluk, ciddi kızarıklık, herhengi bir iz, ağrı oluşturma gibi istenmeyen durumlar görülmez. Son derece güvenilir ve kolay uygulanabilir bir yöntemdir. Lezyonların büyüklüğüne göre ortalama 2-5 seansta hastaların istedikleri görünüm ortaya çıkmaktadır.

Ameliyat, daha büyük çaplı damarların çıkarılması ve tekrarlamasını önlemeye yönelik ek yöntemleri kapsar. Halk arasında varis, ameliyat olsa bile tekrarlar inanışı son derece yanlış bir düşünce olup en kötü varislerde bile bu oran % 5’in altındadır.

Artık, günümüzde varis tamamen tedavi edilen bir hastalık haline gelmiştir. Özellikle laser teknolojisi geliştikten sonra daha önce müdahale etmekte zorlanılan 5 mm. ye kadar olan varisler tamamen ortadan kaldırılmaktadır.