Genel SağlıkHABERLER

ARTIK ÇOK İÇMİYORUZ

Son 5 yılda kişi başına düşen sigara tüketimi yaklaşık yüzde 10 azalma göstererek, 5 adete kadar gerilediği bildirildi.

Türkiye’de sigara içenlerin sayısında artış olmasına rağmen,

Türkiye, sigara tüketiminde ilk 10 içinden kurtularak 15. sıraya düştü.

Sigarayla Savaşanlar Vakfı Başkanı Ubeyd Korbey, son olarak 1988’de yapılan araştırmada, Türkiye’de 17 milyon kişinin sigara kullandığının belirlendiğini, ancak bu araştırmaya 20 yaş altının dahil edilmediğini söyledi.

Vakıf olarak yıllık tüketilen sigara miktarı ve nüfus arasındaki oranlara dayanarak bir araştırma yaptıklarını belirten Korbey, “Ülkemizdeki yetişkin nüfusun yaklaşık yüzde 50’sini oluşturan 25 milyon kişinin sigara kullandığını, bunların önemli bir kısmının, günde 2 ile 6 adet arasında sigara içtiğini belirledik. Diğer bir ifadeyle, sigara kullananların sayısında önemli bir artış gözledik” dedi.

“GÜNDE 6,5 MİLYAR PAKET SİGARA TÜKETİLİYOR”

Buna karşın, yaptıkları araştırmaya göre, Türkiye’de yıllık 6.5 milyar paket sigara tüketildiğini, bu rakamı nüfus ve güne böldüklerinde, kişi başına düşen sigara tüketiminin yüzde 10 azalarak 5.5’ten 5 adete düştüğünü belirlediklerini anlattı.

Umeyd Korbey, yıllardır devlet ve özel sektör kuruluşlarının sigaraya karşı verdiği mücadelelerin meyvesini vermeye başladığına dikkati çekerek, sigara tüketiminde gerçekleşen yaklaşık yüzde 10’luk azalışın, sigaraya karşı verilen savaşın ne kadar başarılı olduğunu gösterdiğini söyledi. Korbey, şöyle konuştu: “Sigara tüketimindeki bu azalmayı sağlayan en büyük etken, 1997 yılında konulan reklam yasağıdır. Halen sigara reklamının serbest olduğu Almanya’da yıllık kişi başına düşen sigara tüketimi, 4’den 4.5’e yükseldi. İspanya’da bu rakam 7.5 olurken, İtalya’da ise 6.5’lara dayandı. Daha önce ilk 10 içinde olan ülkemiz, 15. sıraya geriledi. Yani artık Türk insanı, sigara içme konusundaki kötü şöhretini AB ülkelerine devretmeye başladı. Umarım (Türk gibi sigara içiyor) benzetmesi, yakında tarihe karışacak. Ülkemiz, sigaranın zararları konusunda gerçek anlamda bilinçlenmeye başladı.”

“ORTALAMA ARTIŞ, HEMEN KESİLMEYECEK”

Sigara tüketimindeki azalmanın, bu alışkanlıktan ölenlerin sayısında gerçekleşen yıllık ortalama 2 bin kişilik artışı hemen kesmeyeceğine de dikkati çeken Vakıf Başkanı Korbey, “Bu olayı, okyanusta giden büyük bir gemiye benzetiyorum. Tam yol ilerleyen gemiyi durdurmak istediğinizde, uzun bir yol kat ettikten sonra duracaktır. Ülkemizdeki ölüm olayları da önümüzdeki 10 yıl artarak devam edecek, ancak sonraki yıllarda tam anlamıyla ölümler düşmeye başlayacaktır” diye konuştu.