Genel SağlıkHABERLER

‘DİŞ KORUMA GÜNLERİ’ YOĞUN İLGİ GÖRDÜ

Türk Dişhekimleri Birliği ve Colgate’in, Sağlık Bakanlığı’nın desteği ile ilkini 2000 yılında düzenlediği “Diş Koruma Günleri” nin bu yıl üçüncüsü düzenlendi. Diş Koruma Günleri kampanyasında üç yılda toplam 8,500 gönüllü dişhekiminin katılımıyla, yaklaşık 360,000 hasta ücretsiz muayene olanağından yararlandı. 6-12 yaş arasındaki yaklaşık 110,000 çocuğa çürük önleyici” fissur örtücü” ücretsiz olarak uygulandı.

Türk Dişhekimleri Birliği ve Colgate’in, Sağlık Bakanlığı’nın desteğiyle düzenlediği “Diş Koruma Günleri”nin üçüncüsü bu yıl 7-26 Ekim 2002 tarihleri arasında başarıyla gerçekleştirildi. Yaklaşık 3,000 gönüllü dişhekiminin katılımıyla yurt çapında düzenlenen kampanya, toplumun ağız ve diş sağlığı konusunda bilinçlendirilmesine katkıda bulunmak, koruyucu dişhekimliği anlayışını yerleştirmek ve muayenehaneye gitme alışkanlığını kazandırmak amacını taşıyor.

Dişhekimleri üç hafta süresince, günün belirli saatlerini, kendilerini arayarak randevu alan hastalara ayırdılar. Bu yıl üçüncüsü gerçekleşen kampanyaya gönüllü olarak katılan dişhekimlerine yaklaşık 140,000 kişi ücretsiz muayene için başvurdu. Kampanya hakkında bilgi edinmek ya da kendilerine en yakın dişhekiminin adresi ve telefonuna ulaşmak isteyenler Ücretsiz Danışma Hattından bilgi aldılar. Kampanyada, isteyen her katılımcının ücretsiz ağız ve diş sağlığı kontrolleri yapıldı. 6-12 yaş arasındaki yaklaşık 40,000 çocuğa da çürük önleyici bir uygulama olan fissür örtücü uygulandı. Katılımcılara ayrıca ağız ve diş sağlığı konusunda temel eğitim verildi, bilgilendirici broşürlerle birlikte diş macunu numuneleri dağıtıldı.

“TOPLUM OLARAK DİŞLERİMİZE BAKMIYORUZ”

Toplumda koruyucu dişhekimliği bilincinin oluşturulmasını amaçlayan kampanyanın gördüğü ilgiden büyük mutluluk duyduklarını belirten Türk Dişhekimleri Birliği Genel Başkan Yardımcısı Tatyos Bebek şunları söyledi:

“Ülkemizdeki diş fırçalama alışkanlıkları, dişhekimine kontrol için gitme aralıkları dikkate alındığında toplum olarak dişlerimize bakmadığımızı söyleyebiliriz. Bu nedenle ‘Diş Koruma Günleri’ kampanyası halk sağlığı açısından büyük önem taşıyor. Üçüncü kez Colgate ile ortaklaşa düzenlediğimiz kampanyaya gösterilen ilgiden çok memnunuz. Dilerim Türkiye’de halk sağlığını ilgilendiren benzer kampanyalar ve çalışmalar çoğalır.”

Colgate Ağız Bakım Kategori Müdürü Selen Timur ise, Colgate olarak Türk halkının ağız ve diş sağlığına büyük önem verdiklerini belirterek, bu konuda şunları söyledi: “Diş Koruma Günleri ve diğer etkinliklerle dişhekimi muayenesi, diş fırçası ve diş macunu numuneleri dağıtımını, mümkün olan en geniş kitleye ulaştırmayı hedefliyoruz. “Diş Koruma Günleri” ile 3 yıl sonunda yaklaşık 360,000 hastanın ücretsiz muayene olanağından yararlanması, yaklaşık 110,000 çocuğa çürük önleyici “fissur örtücü” uygulanması kampanyanın başarılı sonuçlarından biri. Ayrıca Colgate olarak Türkiye çapında ağız ve diş bakımı konusunda eğitici broşürler dağıtıyor ve çeşitli kentleri dolaşarak düzenlediğimiz ilginç etkinliklerle yüz yüze sohbetler aracılığıyla insanlarımıza ulaşıyoruz.”

“DİŞ KORUMA GÜNLERİ”NDE FİSSÜR ÖRTÜCÜ UYGULAMASI

“Diş Koruma Günleri”nin amaçlarından biri, koruyucu dişhekimliğinde etkili yöntemlerden olan fissür örtücü uygulamasının yaygınlaştırılması. Fissür örtücü uygulaması, azı dişlerinin çiğneyici yüzeyinde ince çizgi şeklindeki dar olukların, yani fissürlerin üzerinin bir tür plastik malzemeyle kapatılmasını içeriyor. Yapılan klinik araştırmalarda, iki yıllık gözlem sonucunda, fissür örtücü uygulanmamış dişlerin yüzde 25’inde çürük oluşurken, fissür örtücü uygulanmış dişlerde çürük oranının yüzde 5 olduğu saptandı.