Genel SağlıkHABERLER

SAĞLIKLI SÜT TÜKETİN

Sokak aralarında satılan sütlerin insan sağlığını tehdit edici boyutlarda bakteri içerdiği belirtildi.

Tetra Pak ile Milli Eğitim Bakanlığı Çıraklık Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü’nce düzenlenen “Sağlıklı Süte Çağrı” seminerinin beşincisi Konya’da yapıldı. Seminere, Konya Halk Eğitim Merkezi kursiyerleri katıldı

Açık sütün insan sağlığı açısından zararlarının anlatıldığı seminere katılan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Enfeksiyon Hastalıkları Ünitesi Başkanı Prof. Dr. Serhat Ünal, 6 hafta boyunca süren bir araştırma yaptıklarını ve Ankara’nın 39 semtinden 150 sokak, 109 UHT ve 41 pastörize sütün incelendiğini kaydetti.

Yapılan laborutuvar analizleri sonucunda şok edici sonuçlarla karşılaştıklarını vurgulayan Prof. Dr. Serhat Ünal, “Uluslararası standartlarda, 1 mililitre sütte kabul edilebilir bakteri miktarı 5 bin iken, incelenen açık süt örneklerinde sayının 100 bine kadar yükseldiği görülmüştür. Yani sokak aralarında satılan açık sütler insan sağlığını tehdit edici boyutlarda bakteri içeriyor” dedi.

BESİN DEĞERLERİ DE DÜŞÜK

Araştırmada ayrıca, açık sütlerin besin değerinin çok düşük olduğunun ve içine su karıştırıldığının belirlendiğini belirten Ünal, “Bunlara karşın uzun ömürlü süt (UHT) örnekleri ise, insan sağlığı açısından tüm standartlara uygun özellikler taşımaktadır” diye konuştu.

EN FAZLA SAĞLIKSIZ SÜT TÜKETİLİYOR

Tetra Pak Türkiye İletişim ve Çevre Müdürü Yasemin Aygın ise, yasak olmasına rağmen Türkiye’de en fazla sağlıksız ortamlarda üretilen ve dağıtılan sütlerin satıldığını ifade etti. Amaçlarının, sağlıklı süt tüketiminin artırılması olduğunu kaydeden Aygın, kamuoyunun sağlıklı süt konusunda bilgilendirilmesi ve uzun ömürlü süt tüketiminin artırılmasına yönelik yaptıkları çalışmalara büyük önem verdiklerini söyledi.

İlk olarak İstanbul’da başlayan ve sırasıyla İzmir, Ankara, Kayseri ve Konya’da devam eden “Sağlıklı Süte Çağrı” seminerinin sonuncusu Adana’da düzenlerek, sona erecek. Seminer bittiğinde toplam 800 öğretmen ve 46 bin 800 kursiyere ulaşılmış olunacak.