Genel SağlıkHABERLER

YAŞLILIKTA İŞİTME KAYBI KADER Mİ?

Yaşı ilerlemiş kişilerin bazı sesleri duyamamaları, söylenenleri yanlış ya da eksik yorumlamaları çoğumuzun karşılaştığı bir durumdur.

Hatta pek çoğumuz yaşı ilerlemiş bir akrabamız veya tanıdığımız için ‘İşine geleni duyar’ yorumunu yapmıştır. Yaşı ilerlemiş kişilerin daha az duyabildiği genel olarak kabul görse de bu onların kaderi değildir. Gelişmiş işitme cihazları sayesinde ilerlemiş yaşa rağmen iyi duyabilmek mümkün. önemli olan cihazın seçimi ve zamanında kullanmaya başlamak! KadıköyŞifa Ataşehir Hastanesi Odyoloji, Ses ve Konuşma Bozuklukları Uzmanı İrem Konakçı, yaşlılıkta işitme kaybı ve tedavisine dikkat çekti!
Yaşın ilerlemesi ile ortaya çıkan ve Presbiakuzi olarak adlandırılan işitme kaybı, kişilerin sosyal yaşantısını olumsuz yönde etkileyen önemli bir sağlık problemidir. Yaş ilerledikçe işitme duyarlılığında azalma ve merkezi işlemlemeyle ilgili işlevlerde yetersizlikler görülmeye başlar. Kişilerin sıklıkla ifade ettiği şikayetler, işitmenin azalması, belli sesleri duymada güçlük, konuşmayı ayırt etmede, gürültülü ortamlarda sesleri ayırt etmede ve hızlı konuşmaları anlamada güçlüktür.
Biliyoruz ki sadece duymak yeterli değildir. Duyduğumuz konuşmaların ya da seslerin ne olduğunun ayırt edilmesi gerekir. Halk arasında “sağır duymaz uydurur” ya da “ işine gelince duyuyor” gibi sıklıkla kullanılan ifadelerin aslında işitmeden ziyade ayırt etme sorunları ve belli frekanslarda ortaya çıkan işitme kayıplarından kaynaklı olduğunu düşünebiliriz.
İşitme kaybı şüphesinde vakit kaybetmeden uzmana danışmalı!
İşitme kaybından kişinin kendisi ya da yakınları şüphe etiği takdirde vakit kaybetmeden Kulak Burun Boğaz uzmanı tarafından muayene edilmeli ve işitmenin azalmasına neden olabilecek durumlar değerlendirilmelidir. KBB hekimin muayene bulguları dikkate alınarak yapılacak odyolojik değerlendirme ile de işitme kaybının tipi, derecesi vb bilgiler sağlanmalıdır.
Geç kullanılan işitme cihazı istenilen yararı göstermez!
Konulacak tanı ışığında hastanın daha iyi işitmesini sağlayacak çözümler sağlanmalıdır.
Yaşlılığa bağlı işitme kayıplarında en sık başvurulan çözüm işitme cihazı kullanılmasıdır. Günümüzde birçok kişi işitme cihazını yaşlanmanın bir işareti ya da işitme duyusunu körelten bir unsur olarak görmektedir. Bu yanlış inanışlar sonucunda işitme cihazı kullanmayı geciktiren kişilerde konuşmayı ayırt etme becerisi zaman içerisinde daha da azalmakta ve ilerleyen dönemde cihaz kullansa dahi istenen yararı sağlayamamaktadır. Bu nedenle KBB uzmanı ve odyoloji uzmanının görüş ve önerileri doğrultusunda vakit kaybetmeden değerlendirme yapılması ve çözüm sağlanması çok önemlidir.
Diğer insanlarla iletişim kurabilmek ve sosyal hayata tutunabilmek için en çok ihtiyacımız olan şeylerden birinin iyi bir işitme duyusu olduğu asla unutulmamalıdır.