Genel SağlıkHABERLER

MEME İMPLANTINDA SESSİZ YIRTILMAYA KARŞI UYANIK OLUN!

Milyonlarca kadın meme implantı taktırdıktan sonra doktoruna uğramıyor! Oysa meme protezleri ömür boyu sizinle birlikte olamaz! Zamanla, özellikle on yıl geçtikten sonra sıkıntılar yaşanabilir. Bu nedenle meme implantı olanlar, hiçbir sıkıntıları ve şikayetleri olmasa bile belli aralıklarla doktorlarına gidip, kontrolden geçmeli!

Medical Park İzmir Hastanesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Eray Copcu; meme silikonu olan kadınlara önerilerde ve uyarılarda bulundu:

• Estetik, kanser ya da doğumsal anomaliler nedeniyle düzeltici amaçla meme implantı (protez) uygulaması, Estetik – Plastik Cerrahi’de en çok yapılan işlemlerin arasında yer alıyor. Sadece ABD’de 6 milyon kadında meme implantı olduğu bilinmektedir ki; bu da toplam kadın nüfusunun yüzde 5’ine denk gelir. 2010 yılında ABD’de 296 bin kadına kozmetik amaçlı, 95 bin kadına da rekonstrüksiyon (onarım) amaçlı bu ameliyatın yapıldığı rapor edilmiştir.

• Tüm dünyada bu kadar yoğun yapılan meme protezi ameliyatında kullanılan meme protezleri; çok yüksek teknolojiyle üretilen, dokuya uyumu çok iyi olan ve kullanım aşamasına kadar pek çok testten geçip uluslararası otoritelerce onaylanan güvenli tıbbi malzemelerdir.

• 1963 yılından önce, pek çok plastik köpük benzeri malzemeler kullanılmış ve ciddi sıkıntılar yaşanmış olmakla beraber; modern tıbbın implantlar üzerindeki olumlu çalışmaları 1963’ten sonra hız kazanmıştır. Özellikle silikon jel implantlarda son yıllarda çok hızlı gelişmeler yaşanmış, üçüncü kuşak implantlardan sonra geliştirilen implantlarla olası yan etkiler azaltılmaya çalışılmıştır.

ÖMÜR BOYU SÜRMEZ!

• Günümüzde kullandığımız implantlar, Amerikan sağlık ototritesi olan FDA’dan da onaylı, hastaya en az sıkıntı yaratan yüksek teknolojilerin ürünleridir. Ancak unutulmaması gereken en önemli unsur; meme implantları (protezleri) ömür boyu kullanılacak tıbbi ürünler değildir. Kadınlar ilerleyen süreçte bu implantları çıkarmak durumunda kalabileceklerini unutmamalıdır!

• Meme implantı kullanan kadınlarda; ilerleyen süreçlerde, yüksek teknolojilere rağmen, implantın çevresinde kapsül dediğimiz, şeklini bozan, hastaya rahatsızlık ve ağrı hissi yaratan, özel bir zırh benzeri biyolojik kılıf gelişebilir. İmplantın rüptürü (yırtılma), asimetri yaratması ve şekil bozuklukları zaman içinde görülebilir. Bu nedenle kendisine implant konan kadınların, mutlaka belli aralıklarla doktorlarına başvurmaları gerekmektedir.

DOKTORA UĞRAMIYORLAR

• Çok ilginçtir ki; son dönemde bir firmanın yarattığı olumsuz sonuçlar nedeniyle, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de meme implantına sahip kadınlar, kendilerinde oluşabilecek kimi sıkıntılı durumlar için bir alarm yaşamış ve biz hekimlere, hastanelere de pek çok kişi başvurmuştur.

• Her ne kadar mevcut sıkıntılı durum dünyada sadece iki firmanın 2001 yılından sonra ürettiği bazı ürünler için geçerli olduğu bilinse de, bu süreçten çok önce ve farklı firmaların implantlarına sahip çok sayıda hasta başvurmuştur.

SESSİZ RÜPTÜRE DİKKAT!

• Ne yazık ki gördüğümüz; kişilerin implantlarını taktırdıktan sonra doktorlarına pek uğramadıkları, kendilerini kontrol ettirmedikleri yönündedir. Hatta üç olguda çekilen ultrason ve MR’larda, hastaların anlamlı şikayetleri olmadığı halde, implantlarının patlamış olduğu saptanmıştır. Biz bu duruma sessiz rüptür (yırtılma) diyoruz. Bu kişilerde mevcut implantlar çıkartılmış, bulundukları alan temizlenmiş ve yeniden estetik amaçlı düzeltim sağlanmıştır.

• Tıbbi amaçlı üretilmiş imaplantların kanser ya da benzeri bir duruma yol açtıkları görülmemiştir. Ancak olası bir enfeksiyon ya da şekil bozukluğu gibi durumlara yol açmaması ve herhangi bir olumsuz durumla karşılaşmamak için implantlar mutlaka belli aralıklarla estetik ve plastik cerrahlar tarafından değerlendirilmelidir.

FDA DA UYARIYOR

• Günümüzde içi serum veya silikon dolu, dışı katı silikondan üretilmiş implantlar kullanılmaktadır. Amerikan sağlık otoritesi olan FDA, hastaların bir sıkıntı yaşamaması için mutlaka yakın takiplerini ve sürekli kontrollerini gerekli kılmıştır.

• Haziran 2011’de yayınlanan meme implantlarının güvenirliliğiyle ilgili raporda, 40 binden fazla kadın değerlendirerek implantların uzun dönemde, en sık görülen yan etkileri ve istenmeyen sonuçları araştırılmıştır. Yapılan değerlendirme sonucunda; istenmeyen sonuçların, kapsüler kontraktür dediğimiz, implantın çevresinde zırh tarzında bir yapının oluşması, hastanın tekrar ameliyat edilmesi ya da implantın çıkarılması olduğu bildirilmiştir.

KANSER YAPMIYOR

• Bu raporun sonucunda; kozmetik amaçlı kullanılan imlantların her beş kişiden birinde, rekonstrüktif amaçlı kullanılan implantların ise her ikisinden birinde belirli bir süre sonra çıkartılabileceği sonucuna varılmıştır.

• Ancak en önemli sonuç; bugüne kadar üretilen silikon meme implantlarının herhangi bir bağ doku hastalığı, üreme fonksiyonları üzerine olumsuz etkisi ya da meme kanseri yapıcı herhangi bir etkisi kesinlikle gösterilmemiştir.

HİÇ ŞİKAYETİNİZ OLMASA BİLE KONTROL ETTİRİN!