ISINMAK İSTERKEN YANMAYIN !
Kış aylarında havalar günden güne soğurken hemen hemen herkes ısınmak için farklı yöntemlere başvurur. Bazıları sıcak içecekleri tercih ederken bazıları da sıcak su torbaları ile ısınmaya çalışır.
Sıcak hatta kaynar suların kullanıldığı tüm bu eylemler nedeniyle özellikle kış aylarında cilt yanıkları ile sıkça karşılaşılır. Yanıklarda yapılması ve yapılmaması gereken ilkyardım müdahaleleri ile ilgili bilgilendiren Medline Acil Sağlık Operasyonlardan Sorumlu Dr. Barış Mutluer, uyarılarda da bulunuyor.
Yanık; herhangi bir ısıya maruz kalma sonucu oluşan doku bozulmasıdır. Yanık, genellikle sıcak su veya buhar teması sonucu meydana geldiği gibi, sıcak katı maddelerle temas, asit/alkali gibi kimyasal maddelerle temas, elektrik akımı etkisi ya da radyasyon nedeni ile de oluşabilir.
Yanık cilt, açık yara gibi değerlendirilmelidir. Vücut bu kısımdan su kaybeder ve açık yara gibi mikrop kapmaya müsaittir. Deride kızarıklığa yol açan 2-3 santimetrelik küçük ve yüzeysel bir yanık önemli değildir, evde tedavi edilebilir. Bundan daha büyük bir yanık ise yanık yerinden su kaybına ve mikrop kaparak enfeksiyona yol açabileceği için tehlikeli olabilir.
Yanıklar nasıl derecelendirilir?
1. derece yanık: Deride kızarıklık, ağrı, yanık bölgede ödem vardır. yaklaşık 48 saatte iyileşir.
2. derece yanık: Deride içi su solu kabarcıklar vardır. Ağrılıdır. Derinin kendini yenilemesi ile kendi kendine iyileşir.
3. derece yanık: Derinin tüm tabakaları etkilenmiştir. özellikle de kaslar, sinirler ve damarlar üzerinde etkisi görülür. Beyaz ve kara yaradan siyah renge kadar aşamaları vardır. Sinirler zarar gördüğü için ağrı yoktur.
Yanıklarda ilkyardım;
• Basit ve küçük bir yanık ile karşı karşıyaysanız yanık olan bölgenizi musluk suyu altına 10 dakika tutun. Böylece ağrı ve ödem oluşumu önlenir.
• Yanık veya haşlanmış kısımlara elinizi sürmeyin.
• Yanık veya haşlanmış yüzeye temiz bir bez veya pansuman koyun.
• Yanık nedeniyle deride oluşan içi su dolu kabarcıkları patlatmayın.
• Yanık üzerine yoğurt, salça, diş macunu sürmeyin.
• Ciddi bir yanık ile karşı karşıyaysanız vakit kaybetmeden sağlık kuruluşuna başvurun.