Genel SağlıkHABERLER

GIDA ZEHİRLENMESİNE KARŞI ÖNLEMİNİZİ ALIN

Sıcak ve nemli hava, özellikle hijyenik olmayan ortamlarda hazırlanan ve uygun sıcaklıkta saklanmayan besinlerin bozulmasına neden oluyor. Bozulan besinlerde üreyen bakteriler de kişilerin sağlığını tehdit ediyor. Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcak havalar ile birlikte kendilerine gelen zehirlenme çağrılarının da arttığını belirten Medline Acil Sağlık Operasyonlarından Sorumlu Direktör Dr. Barış Mutluer, besin zehirlenmesine karşı alınabilecek önlemler hakkında bilgilendiriyor.

Yaz aylarında en sık bozulan yiyecekler beyaz et, balık, yumurta, süt, sütlü tatlılar ve mayonez olarak sayılabilir. Bu yiyeceklerin bozuk olarak tüketilmesi durumunda kişilerde gıda zehirlenmesi görülür. Aynı zamanda yeterince yıkanmadan tüketilen meyve ve salatalarda gıda zehirlenmelerine neden olabilir. Gıda zehirlenmesinin belirtilerinin genellikle şiddetli ve kramp şeklinde karın ağrısı, sulu ve kanlı ishal, kusma ve ateş olduğunu belirten Dr. Barış Mutluer, bu durumda mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini de söylüyor.

Gıda zehirlenmesinin tedavisindeki temel amaç; kaybedilen sıvıyı ve mineralleri yerine koymak ve zehirlenmeye neden olan bakteriyi yok etmektir. Bunun için zehirlenmeye neden olan bakteri saptandıktan sonra uygun antibiyotik tedavisi verilir. Fakat bütün besin zehirlenmelerinde antibiyotiğin gerekli olmadığının da bilinmesi gerekir.

Besin zehirlenmesinden korunma yolları:

• Besinleri güvenilir yerlerden satın almaya özen gösterin ve etiketlerdeki tarihleri kontrol etmeyi unutmayın.

• İçme sularının güvenilir kaynaklardan satın alınmasına özen gösterin.

• Dışarıda ve açıkta satılan yiyecekleri tüketmekten kaçının.

• Yiyecekleri satın aldıktan sonra buzdolabında muhafaza edin.

• Sebze ve meyveleri bol suyla yıkadıktan sonra tüketin.

• Tavuk, balık, süt ve süt ürünleri gibi kolay bozulabilen riskli besinleri hızla soğutarak, yeniden servis edilene kadar buzdolabında saklayın.