Genel SağlıkHABERLER

ESTETİK SEKTÖRÜ KOZMETİK SEKTÖRÜNE RAKİP OLABİLİR Mİ?

Dünyada güzelliğe yılda 350 milyar dolar harcanıyor…

Yıllardır en çok para harcanan kozmetik sektörüne, estetik sektörü rakip mi oluyor?

Estetiğe göre geçmişi yüzyıllar öncesine dayanan kozmetik sektörüne yılda 250 milyar dolar harcanırken, yeni gelişen teknolojilerle kadın-erkek herkesin tercih etmeye başladığı estetik sektörüne ise yılda 66 milyar dolar harcanıyor. Estetik sektörünün bu kadar kısa sürede kozmetik sektörünün pastasından pay alması Kozmetiğin yerini Estetik mi alıyor sorusunu akla getiriyor.

Estetik ve Kozmetik sektöründeki rekabete değinen Estetik Plastik ve Rekonstruktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Alper Tuncel sektörleri değerlendiriyor.

Op. Dr. Alper Tuncel, ilk karın germe ameliyatının 1950’ler de, liposuction (yağ alma) yönteminin 1960-70’lerde yapıldığını, meme ameliyatında silikon protez kullanımının 1963 başladığına değinerek, günümüzde estetik ameliyat yöntemlerinin hızla gelişip çeşitlendiğine dikkat çekiyor. Birbirinin tamamlayıcısı olarak gelişen, diğer bir taraftan rakip olarak görülen sektörlerin M.Ö 600’lü yıllara dayanan ortak geçmişi olduğuna değiniyor ve güzellik sektörü diye genel bir başlıkta da toplanabileceğine vurgu yapıyor. Estetik cerrahinin sadece ameliyatlardan oluşmadığına, medikal estetik operasyonların yapıldığını belirtiyor. Kozmetik sektörünün parfümlerden, cilt bakım – saç bakım ürünlerinden, tıraş ürünlerine ve makyaj malzemelerine kadar günümüzde hepimizin vazgeçilmezlerini barındırdığını belirtiyor.

Kozmetik mi? Estetik mi?

Op. Dr. Tuncel; “ Kozmetik sektörü de estetik sektörü gibi hızla gelişiyor. Kremler, serumlar gibi günlük kullanımda yaygın olanların yanı sıra kişiye özel ürünler konusunda da önemli gelişmeler kaydediliyor” diyor. “Bu gelişmelere bakarak kozmetik sektörünün daha da gelişeceğini ve yeni ürünlerin geliştirileceğini tahmin etmek zor değil. Ancak estetik ameliyatların yerini alması şimdilik mümkün görünmüyor” diyor.

Geç yaşlanmak ve daha uzun süre genç görünmek isteğinin insanları, büyük fiyatlarla satılan ürünlere yönlendirdiğini belirten Tuncel; kozmetik ürünlerdeki yeni teknolojiye rağmen estetik operasyonların dünya genelinde arttığına ve talep aldığına ve bu konuyla ilgili ciddi bir turizm kolu oluşturulduğuna değiniyor. Türkiye’nin sağlık turizmi hacminin 20 milyon dolarlık bir hacme ulaştığına ve Ortadoğu’nun tercihinin burası olduğunu belirtiyor.

Op. Dr. Alper Tuncel; tercihte gelişen teknolojinin estetik cerrahiyi daha kolay ve ulaşılabilir hale getirmesinin önemli rolü olduğunu söylüyor. Eskiden sadece kadınlara yönelik olarak algılanan estetik operasyonlarının, bu gün erkekler tarafından da tercih edildiğine dikkat çekiyor. Ameliyat sonrası başarı ve iyileşme oranlarının da eskiye göre daha hızlı olduğunu, estetik cerrahiye yönelimin artmasının klinik ve hizmet kalitesini de arttırdığını sözlerine ekliyor. Kozmetik ürünlerin kalıcı ve uzun süreli sonuçlarını elde etmek için sürekliliğin ve düzenli kullanımın önemli olduğuna vurgu yapıyor. Pek çok kişinin bu istikrarı sürdüremediğine değiniyor.

Estetik Plastik ve Rekonstruktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Alper Tuncel; kozmetik ürünlerin kırışık oluşumuna ince çizgilerin belirli ölçülerde geciktirilebilmesiyle mümkün olduğunu, daha derin ve kalıcı çözümler için estetik cerrahi operasyonun gerektiğine dikkat çekerek, hiç bir kozmetik ürünün bir yüz gerdirme operasyonunun yarattığı etkiyi yaratamayacağını belirtiyor.