Genel SağlıkHABERLER

DAHA MATEMATİKSEL YAŞIYORUZ!

Yemekleri daha kısa sürede yiyor, sohbetleri ayaküstü ediyor, hazzı yaşayamıyor dahası matematiksel yaşıyoruz.

Teknolojik gelişmeye paralel kişilerin geçmişe özlem duymasını bu gerekçelerle ifade eden Yrd. Doç. Dr. Gül Eryılmaz, günümüzde her türlü şeyi tüketir hale geldiğimize dikkat çekiyor.

Yemeklerin daha kısa sürede yendiğini, sohbetlerin ayaküstü edildiğini, aşkların ise bir tıkla yaşandığını belirten Eryılmaz, günlük işlerin hazdan ziyade matematiksel yaşandığını kaydediyor.

Üsküdar Üniversitesi NPİstanbul Nöropsikiyatri Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Gül Eryılmaz konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunurken; “Beyin çocukluk döneminde ödül ve ceza sistemiyle çalışır. Sadece hazzı kodlar. Beyinde bu bölge çok geniş yer alır. Haz ile birlikte anı da kodlanır. Erişkinliğe geçilince ise haz bölgesi azalır, anılar matematiksel olarak beyine kodlanır. Eski anıyı hatırlayınca yaşadığı hazzı da hatırlar kişi. Olayın biyolojik boyutu bu. Bir de sosyal yanı var. Maalesef teknolojiyle birlikte daha tüketici olduk. Her türlü şeyi tüketir hale geldik. Artık yemekleri daha kısa sürede yiyor, sohbetler ayaküstü ediliyor, aşklar bir tıkla yaşanıyor… Günümüzde işleri hazdan ziyade matematiksel yaşıyoruz. Hazzı kodlamıyor, yaşımın kendini de ıskalıyoruz. Teknolojiyle birlikte daha matematiksel yaşıyoruz.” dedi.