Genel SağlıkHABERLER

ÇOCUKLAR İÇİN BÜYÜK TEHLİKE: BÜYÜME KIKIRDAĞI YARALANMALARI

Yaz tatilinin gelmesi ve çocukların daha çok açık alanlarda zaman geçirmeye başlamalarıyla oyun kazaları ve yaralanmaların sayısında bir artış oluyor. Bisiklet kazaları, duvardan ya da ağaçtan düşme ve araba kazaları, çocukların dış dünyada yaralanmalarına yol açan nedenler arasında ilk sıralarda yer alıyor.

Acıbadem Maslak Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji hekimlerinden Doç Dr. Levent Eralp konuyla ilgili detaylı bilgi verdi:

Yaralanmalar Uzuvda Kısalık Ya da Eğriliğe Yol Açabilir!

Yaz aylarında yoğun olarak karşılaşılan çocuk yaralanmalarının önemli bir kısmı kemik ve eklem yaralanmaları olur. Çocuk kırıklarının yetişkin kırıklarından önemli farkları vardır. Bunların en önemlisi, ‘büyüme kıkırdağı’ olarak adlandırılan, kemiğin uzamasını sağlayan bölgesinin yaralanmasıdır. Bu bölgelerdeki yaralanmalar, geç ya da uygun olmayan yöntemlerle tedavi edilirse sonraki yıllarda o uzuvda kısalık ve/veya eğriliğe sebep olur.

Büyüme kıkırdağı yaralanmaları, hayati tehlike taşıyan yaralanmalar değildir; ama çocuğun ileriki yıllarda sağlıklı uzuvlara sahip olması için büyük önem taşır. Eğer yapılacak cerrahi girişimle büyüme kıkırdağı doğru tamir edilmezse, bacak hem kısa kalabilir hem de düz değil açılı, yani eğri bir bacak olur. Daha da önemlisi çocuğun boyu uzamaya devam edeceği için, kemik büyümesini tamamlayana kadar kısalık ve eğrilik miktarı da artar. Büyümenin 17–18 yaşına kadar devam edeceğini düşünürsek, 8–10 yaş grubundaki çocukların, önünde 8–10 senelik bir büyüme potansiyeli olduğu için, hem kısalık hem de eğrilik uzun bir süre artmaya devam eder. Bu nedenle çocukların kemik yaralanmaları, mutlaka bu konuda deneyim sahibi kişiler tarafından değerlendirilmeli ve tedavileri vakit kaybetmeden yapılmalıdır.

Birçok çocuk kırığında güncel tedavi yöntemi, kırık bölgesi hiç açılmadan ‘skopi’ denilen bir röntgen cihazı altında, kırık parçalarının hiç yaralanma olmamış gibi eski haline getirilmesi ve yine kırık bölgesi hiç açılmadan teller ya da vidalar yardımıyla tespit etmektir. Yani hastanın vücudunda ameliyat sonrasında sadece 4–5 tane küçük delik izi kalır.

Çocuklar Yetişkinlere Oranla Daha Çabuk İyileşiyor!

Bu tür yaralanmalarda kemiğin çeşidine göre iyileşme süresi 4 ila 8 hafta arasında değişir. El bileği kırığı ortalama 4 haftada iyileşirken, kalça kırığı 6-8 haftada iyileşir.

Çocukların erişkinlere göre hem ruhsal hem de bedensel olarak adaptasyon yetenekleri daha yüksek olduğu için, tedavi süreleri daha kısa olur. Çünkü çocukların bütün dokuları çok elastiktir, alçılı tedavide erişkinler gibi kolayca eklem sertliği gelişmez. Bu nedenle hem tedavi sonrası alçı yapılacaksa alçıya çok çabuk alışırlar, hem de alçı çıktıktan sonra hayata geçiş döneminde çok çabuk uyum sağlarlar. Buna bağlı olarak çocukların fizik tedavi süresi de çok daha kısa olur.