Genel SağlıkHABERLER

ERKEKLERE ÖZEL KIRMIZI IŞIK!

Gece sık idrara çıkma, idrar yaparken zorlanma şikayetleri ile kendini gösteren prostat büyümesine karşı yeni kuşak lazer tedavide kullanılıyor. Yeni lazerin uygulanması ile ilgili yurt dışında ve ülkemizde yabancı doktorlara eğitim veren Prof. Dr. Ali Erol, “Lazerle yapılan prostat ameliyatları sonrası hastanede kalış ve sonda uygulama süresi daha kısadır. Kanama riski daha azdır, kan sulandırıcı hastalarda da kullanılabilir” dedi.

Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi’nden Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Erol, günümüzde prostat büyümesine karşın “Kırmızı Işık” adı verilen yeni kuşak lazerin uygulandığını belirtti. Erol, lazer yöntemleri hakkında şöyle konuştu: “Prostat büyümesinde birkaç çeşit lazer, faklı teknikler uygulanarak kullanılabiliyor. Bunlar arasında halk arasında buharlaştırma veya tıp dilinde vaporizasyon denilen yöntem en yaygın olanıdır. Lazer yöntemleri ABD’de prostat büyümesine yönelik tüm ameliyatların üçte birini oluşturuyor. En sık kullanılan lazer yeşil ışık veya green light denen lazer türüdür. Bu buharlaştırma amacı ile kullanılıyor. Son zamanlarda ‘diode 980 lazer’ aynı amaçla kullanılmaya başlandı.”

Erol, lazerle prostat ameliyatlarının hasta için avantajları hakkında bilgi verdi: “Lazerle yapılan prostat ameliyatları sonrası hastanede kalış süresi ve sonda uygulama süresi daha kısadır. Endoskopik (TUR) tedaviye göre kanama riski daha azdır ve kan sulandırıcı hastalarda da kullanılabilir. Ayrıca anestezi alamayacak hastalarda lokal anesteziyle de uygulanabilir.”

YABANCI DOKTORLARA TÜRKİYE’DE EĞİTİM

Yeni kuşak lazerle tedavi konusunda yurt dışındaki meslektaşlarına da eğitim veren Prof. Dr. Ali Erol, “Düzenli çalıştaylarla Türkiye’de Medical Park bünyesinde ve yurt dışında sertifikalı eğitici olarak eğitim veriyorum. Temmuz’da Malezya’da lazerle prostat ameliyatları eğitimi vermek üzere Kualalumpur’a gittim. 4 gün boyunca prostat ameliyatlarının yanı sıra konu ile ilgili konferans verdim. Ekim başında 9. Asya Üroloji Kongresi çerçevesinde Yeni Delhi’de All India Enstitüsü’nde yapılan çalıştayda izleyicilerle interaktif lazerle prostat ameliyatı uygulamaları gösterdim. Ülkemizde de Haziran ve Ekim aylarında yabancı doktorlara eğitim verdim.“

Prostat Büyümesinin Belirtileri:

İdrar akımının kuvvetinde azalma
İdrar akımının çapında azalma
İdrar yaptıktan sonra damlama
Mesanenin tam boşalmadığı hissi
Gece idrara kalkma
Sık idrara çıkma
Ani ve şiddetli idrar hissi
İdrar yaparken yanma ve ağrı
İdrar yapmaya başlamada zorluk