Genel SağlıkHABERLER

MAVİ BİSİKLET BU KEZ KADINLARIMIZ İÇİN YOLLARA DÜŞÜYOR

Geçtiğimiz yıl kanserde erken tanı için yola çıkan Mavi Bisikletliler, 2007’de de hız kesmeden yoluna devam ediyor. Bu yıl, özellikle kadınlarımız için ciddi bir tehdit olan meme kanseri konusunda halkı bilinçlendirecek olan ‘Mavi Bisiklet, kanserde erken tanı için yolAçık’ kampanyası, Marmara ve Ege bölgesinde binlerce insanla buluşmaya hazırlanıyor.

12 kişilik Milli Takım Bisikletçilerimiz, 19–26 Mayıs tarihleri arasında İstanbul, Bursa, Balıkesir, Manisa, Denizli, Aydın, İzmir hattını izleyerek meme kanseriyle mücadele için pedal çevirecek. Aynı güzergah boyunca yer alan şehirlerde uzman doktorlar tarafından halka açık seminerlerin düzenleneceği ‘Roche Mavi Bisiklet TIR’ı da bisikletçilere eşlik edecek.

Kampanya, kanser hastalarının mücadelesine pedal çevirerek destek vermek isteyen herkese açık olacak. Şehirlerde düzenlenecek bisiklet parkurlarında vatandaşlar da pedal çevirip kampanyaya destek olabilecek. ROCHE, her bisikletli katılımcı adına etkinliğin yapıldığı her ilde meme kanserinde erken tanı için kurulacak ‘mamografi üniteleri’ için oluşturulan fona bağışta bulunacak.

Mavi Bisiklet turu öncesinde, Türkiye Meme Kanseri Erken Tanı ve Tarama Kurul Başkanı, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vahit Özmen, Türkiye Bisiklet Federasyonu Başkanı Emin Müftüoğlu ve milli takım bisikletçilerinin katıldığı basın toplantısında bir konuşma yapan ve kampanyanın geçen seneki rotası üzerinde bulunan Bilecik iline kazandırılan Mamografi Ünitesi’ne ilişkin bilgi veren Roche Medikal Direktörü Dr. Çiğdem Aşkın, Türkiye’de de ciddi bir sağlık sorunu olan kanser konusunda, sosyal sorumluluklarının gereği olarak başlattıkları “Mavi Bisiklet, kanserde erken tanı için yolAçık” kamuoyu bilinçlendirme kampanyasında 2. etabın gerçekleştirilecek olmasından büyük mutluluk duyduklarını belirtti.

Kanserde erken tanı konusunda tam anlamıyla bir bilinç yerleştirilebilmesi için, bu tür etkinliklerin sayısının artmasının ve yıllar içinde sürekliliğe kavuşmasının önemine işaret eden Dr. Çiğdem Aşkın, amaçlarının Mavi Bisiklet kampanyasına süreklilik kazandırmak olduğunu dile getirdi. Geçen seneki turun ardından Roche tarafından yapılan bağışlarla Bilecik Devlet Hastanesi’ne Mamografi Ünitesi kazandırıldığını söyleyen Aşkın, ‘Kampanyamızın her yıl daha fazla insana ulaşmasını hedefliyoruz. Geçen sene kampanyamıza yoğun ilgi gösterildi. Bu yıl da herkesi Mavi Bisiklet için pedal çevirmeye ve kanserle savaş konusunda bizlere destek vermeye davet ediyoruz’ şeklinde konuştu.

Mavi Bisiklet, Bilecik’e ‘Erken Tanı Merkezi’ Kazandırdı

İlki geçen sene 9-23 Eylül tarihleri arasında düzenlenen kampanya için 18 kişilik Milli Bisiklet Takımı, İstanbul’dan Antalya’ya kadar toplam 2000 kilometrelik uzun bir parkurda pedal çevirdi. Bisikletçilere eşlik eden Roche TIR’ında Türkiye’nin önde gelen tıp uzmanları, lenf kanseri (lenfoma), akciğer kanseri, cilt kanseri, barsak kanseri, meme kanserinde erken teşhis ve tedavi yöntemleri ile ilgili halka açık bilgilendirme toplantılarına katıldı. Mavi Bisiklet turu boyunca gönüllü olarak pedal çeviren 2600 katılımcı adına Roche tarafından bağış yapıldı. Katılımcıların doldurduğu kayıt formları her merkezde ayrı sandıklarda toplandı. Katılımcı sayısı ve toplanan bağış miktarı, tüm sandıkların İstanbul’da noter huzurunda açılmasıyla belli oldu. Fonda toplanan miktar, 7 şehrin İl Özel İdareleri’ne Nisan 2007 itibariyle teslim edildi. Paranın yeterli olmamasına karşın alınan özel bir kararla hiç Mamografi ünitesi bulunmayan Bilecik ili Devlet Hastanesi’ne Roche tarafından “Mamografi Ünitesi” bağışlandı.