Genel SağlıkHABERLER

UNICEF’İN ‘BAĞIŞIKLAMA’ KAMPANYASINA ROCHE’TAN DESTEK

Unicef Türkiye Milli Komitesi Başkanı Talat Halman, ‘Bağışıklama’ kampanyasına destek veren Roche yetkililerini ziyaret etti. Roche Genel Müdürü George Hadjiev’e bir teşekkür plaketi sunan Talat Halman, bu ziyaretin Dünya Sağlık Örgütü tarafından ana teması “Aşıla, Koru, Önle” olarak belirlenen 16-22 Nisan Aşı Haftası’na rastlamasının da ayrıca kendilerini çok mutlu ettiğini dile getirdi.

UNICEF’in desteklediği ve Türkiye çapında devam eden ‘Bağışıklama’ kampanyası ile birlikte tüm çocuklarımızın hastalıklara karşı daha korunaklı hale getirilebileceğini söyleyen Talat Halman, UNICEF’in küresel olarak sürdürdüğü Bağışıklama kampanyalarıyla çocuklarda salgın hastalıkların önlenmesine büyük katkılar sağlandığını, Türkiye’de de özel sektörün bu konuya vereceği desteğin kampanyanın başarısını artıracağını kaydetti.

Roche Türkiye Genel Müdürü George Hadjiev ise 1996 yılından bu yana çocuk sağlığı konularında çeşitli projelere destek verdiklerini belirtirken, “sağlıklı bir neslin yetiştirilebilmesi için çocuklarımızın salgın hastalıklardan korunması çok önemli. UNICEF’in desteklediği bu değerli kampanyanın bir parçası olabilmek bizler için büyük mutluluk ve gurur kaynağı” şeklinde konuştu. George Hadjiev, UNICEF Milli Komitesi Başkanı Talat Halman’ın ziyaretinin Aşı Haftası’na gelmesinin de ayrıca anlamlı olduğunu sözlerine ekledi ve bu kampanyaları toplumun her kesiminin sahiplenmesi gerektiğini ifade etti.

Bağışıklama Kampanyası’na ilk kez 2006 yılında 40 bin dolarlık katkıda bulunan Roche Türkiye, bu sene de 20 bin dolarlık bir bağışla desteğini sürdürüyor. Bu bağış da 2007 çalışmalarının yürütülmesi için oluşturulan fona eklenecek.

UNICEF, çocuklarda bağışıklamanın yüzde 95’lara varması için çalışıyor

Çocukların salgın hastalıklardan korunması amacıyla Sağlık Bakanlığı’nın öncülüğünde başlatılan ve UNICEF’in destekleriyle yürütülen ‘Bağışıklama” Kampanyası sürüyor. 81 ilin il sağlık müdürleri ve aşı sorumlularının bilgilendirildiği ve eğitim amaçlı seminerlerin düzenlendiği Bağışıklama Kampanyası’nda, iller bazında 2007 bağışıklama planları hazırlandı. 2006 yılında yüzde 90’ın üzerinde başarı sağlayan Kampanya, özellikle kızamık ve tetanoz hastalıkları konusunda önemli aşamalar kaydetti. 2007 yılında kampanya başarısının yüzde 95’lere çıkarılması hedefleniyor.

Bağışıklama nedir?

Çocuk ölümlerinin nedenleri arasında yer alan Difteri, Boğmaca, Tetanoz, Verem, Hepatit B, Çocuk Felci ve Kızamık hastalıkları aşıyla önlenebiliyor. Ancak henüz Türkiye’de 1 ve 2 yaşlarındaki çocukların yüzde 46’sının aşıları tam değil. Örneğin Kızamık tüm dünyada önlenebilir çocuk ölümlerinin başlıca nedeni. Sağlık alanındaki diğer bütün müdahalelerle karşılaştırıldığında, kızamık aşısı, birim maliyet üzerinden en fazla sayıda çocuk ölümünü önleyen müdahale olarak yer alıyor. Bu hastalıklarda aşılama oranı, gereken bölgesel seviyenin altında olup aşılamaların yoğunlaştırılarak sürdürülmesi önem taşıyor.