Genel SağlıkHABERLER

YAĞI AZALTMAK KANSERDEN KORUMUYOR

Düşük yağ oranı içeren diyet kalp hastalıklarını ve kanseri önlemiyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan bir araştırma düşük yağ oranına dayanan diyetlerin, sanılanın aksine kadınları kalp hastalıkları ve kanserden korumadığını ortaya koydu. Brokoli, karnıbahar, lahana hariç. Zira bir başka araştırmada da bu üç bitkinin antikansorejen özelliklerinin dikkate alınması gerektiğine işaret ediyor.

ABD’de yapılan kapsamlı bir araştırmada, düşük yağ oranına dayanan diyetlerin kanser ve kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltmadığı belirlendi.

Araştırmada 8 yıl boyunca yaşları 50 ila 79 arasında değişen 49 bin kadın inceleme altına alındı. Kadınların bir kısmına tükettikleri yağ oranları azaltılarak diyet yaptırılırken geri kalanlar istediklerini yemekte serbest bırakıldı. İncelemenin sonucunda beslenmelerinde diyet yapanların meme ve kalın bağırsak kanseriyle beyin kanaması ve kalp krizine yakalanma riskinin azalmadığı tespit edildi.

Diyet, kansere yakalanma riskini azaltmıyor

Bilimadamları, araştırmada tam aksini kanıtlamak üzere yola çıkıldığını belirterek varılan sonucun bir devrim niteliği taşıdığını söylüyor.

Ancak tam aksi görüşte olanlar da var. Bazı bilimadamları, kadınların fındık ve balıkta bulunan sağlıklı yağların tüketimini de azaltmış olabileceklerine vurguda bulunuluyor. Araştırmada akdeniz diyetine yer verilmemiş olması da eleştiri konusu.

Yine de sebze ve meyveye ağırlık verilmeli

Bilimadamları bu araştırmanın sonuçlarına karşın beslenmede, sebze ve meyveye ağırlık verilmesi uyarısında bulunuyor.

Lahana, brokoli ve karnıbahar kanseri önlüyor

George Town Üniversitesi’nde yapılan araştırmada lahana, brokoli ve karnıbahar’ın hücrelerin kansere dönüşmelerini engellediğini ortaya koydu. Bu sebzelerin içinde bulunan bir maddenin hücrelerin yenilenmesine yardımcı olduğu belirlendi.