Genel SağlıkHABERLER

OKSİJEN DENİZ KIYISINDA DAHA ÇOK

Oksijenin ağaçların bol bulunduğu yerlerde olduğu bilinir. Oysa bu görüşün yanlış olduğu ortaya çıktı. Oksijen açısından deniz kıyısbında yaşayanlar daha şanslı.

Atmosferde bulunan oksijeninin yüzde 75’ini ağaçların değil, denizlerdeki yosun türü bitkilerin ürettiği, bu nedenle tatilini deniz kıyısında geçiren ya da buralarda yaşayan kişilerin, oksijen açısından diğer yerlere göre daha şanslı olduğu bildirildi.

Selçuk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Küçüködük, AA muhabirine yaptığı açıklamada, oksijenin, sağlıklı yaşam için vazgeçilmez bir önem taşıdığını söyledi.

Bol oksijenin metabolizmayı hızlandırdığını ve işleyişini düzenlediğini anlatan Küçüködük, ”Sağlıklı yaşam için her şeyden önce bol oksijenli ortamda bulunulmalıdır. Bu durumun önemi, vücudun daha fazla oksijene ihtiyaç duyduğu sportif faaliyetlerde daha da artmaktadır” dedi.

Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de iş hayatının yorgunluk ve stresini atmak için ekonomik olanağa sahip birçok kişinin yaz aylarında sahillere akın ettiğini belirten Prof. Dr. Küçüködük, şunları kaydetti:

”Deniz kıyısında tatil yapan kişilerin büyük bölümü, tatil süresinde belirgin bir şekilde rahatladığının ve stresten kurtulduğunun farkındadır. Ancak bunun gerçek nedeni pek bilinmez. Oysa atmosferde bulunan oksijenin yüzde 75’ini, yaygın olarak bilinenin aksine, ağaçlar değil, denizlerdeki yosun türü bitkiler üretiyor.

Ağaçların görevi ise ağırlıklı olarak kirlenen havayı temizlemektir. Denizlerde yaşayan, çoğu çıplak gözle görülemeyen, tek başına ya da koloniler halinde yaşayan canlı türü olan algler, özellikle gündüzleri su yüzeyine çıkarak, yaptıkları fotosentez sayesinde bol miktarda oksijeni açığa çıkarırlar.”

Mustafa Küçüködük, deniz ve okyanus kıyılarının, oksijenin en çok bulunduğu alanlar olduğunu belirterek, ”Bu nedenle yaz tatilini deniz kıyısında geçiren kişiler, kentlerde yaşayan ya da bol oksijen için ormana giden ve dağlara çıkan kişilere göre daha fazla oksijen alıyor.

Deniz kıyısındaki ormanlık alanlar ise oksijen ve temiz hava açısından çok daha zengin” dedi.