Genel SağlıkHABERLER

REÇETESİZ KONTAK LENS SATILMAYACAK

Yeni düzenlemeyle piyasada rahatlıkla satılan lenslerin göz sağlığını tehdit etmesinin önlenmesi ve hatalı kullanımın ortadan kaldırılması amaçlanıyor.

Sağlık Bakanlığı, reçetesiz satılan kontakt lenslere reçete zorunluluğu getirdi. Yeni düzenlemeyle piyasada rahatlıkla satılan lenslerin göz sağlığını tehdit etmesinin önlenmesi ve hatalı kullanımın ortadan kaldırılması amaçlanıyor.

Bakanlık, 2004 yazında çıkardığı 5193 sayılı Optisyenlik Hakkında Kanun’la optik hizmetlerini yeniden düzenledi. Buna göre optisyenlik yapacakların üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olmaları şart. Kanunda ayrıca göz lensleriyle ilgili de yeni düzenlemeler yapıldı. 5193 sayılı kanun gereğince reçetesiz olarak satılan kontakt lenslere reçete zorunluluğu getirildi.

Piyasada sert ve yumuşak olarak adlandırılan iki çeşit lens bulunuyor. Sert kontakt lensler tıbbi gerekçelerle, yumuşak lensler ise göz rengini değiştirmek amacıyla kullanılıyor. Yumuşak lensler numarasızken, sertler numaralı gözlük işlevi görüyor. Bakanlığın yeni düzenlemesi sonucunda numaralı kontakt lensler mutlaka reçeteyle satılacak.

Konuyla ilgili bir genelge yayınlayan Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Cihanser Erel, hatalı kontakt lens kullanımının göz korneasında travma, kornea ülseri ve hatta görme kayıplarına sebep olduğunu belirtti. Ayrıca hastaların kornea eğimi ve gözyaşı özelliklerinin değişikliğe uğradığı için verilecek reçetelerin son 1 yıl içinde yazılması zorunlu tutuldu. Tüm Optik ve Optometrik Meslekler Birliği Derneği Başkanı Abdullah Aydın da yeni yasayla kontakt lenslerle ilgili karmaşanın çözümlendiğini söyledi.

Lensler, tıbbi zorunlulukların dışında daha çok göz rengini değiştirmek amacıyla tercih ediliyor. Optikçilerde numarasız yumuşak lensler reçete istenmeden serbestçe satılıyor. Uzmanlar, kozmetik amaçlarla kullanılan lensler için de mutlaka göz doktoruna danışılmasını öneriyor. Göz doktoru tarafından tavsiye edilen ve kurallara uygun olarak kullanılan lensler herhangi bir sakınca taşımazken, kontrolsüz biçimde kullanılması halinde körlüğe kadar varabilecek sorunlar ortaya çıkıyor. Maliye Bakanlığı, göz doktorlarının tıbbi gerekçelerle yazdığı kontakt lenslerin bedellerini ödemiyor. SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı üyelerinden sadece göz ameliyatından sonra kullanılması sağlık kurulu raporu ile gerekli görülen lenslerin bedelleri karşılanıyor.

Zaman