Genel SağlıkHABERLER

KARADENİZLİNİN SAĞLIĞI KÖTÜ ÇIKTI

Tüm bölgelerde en çok “guatr” vakası görüldüğünü belirten Dz. Bnb. Opr. Dr. Ahmet Karadağ, şunları söyledi:

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın Karadeniz’de 7 limanda TCG İskenderun Gemisi ile gerçekleştirdiği halk sağlığı taraması ile ilgili olarak, Gemi Başhekimi Dz. Bnb. Opr. Dr. Ahmet Karadağ, “Bölgede sağlam sayısı çok az. Bence manzara çok kötü” dedi.

Tüm bölgelerde en çok “guatr” vakası görüldüğünü belirten Dz. Bnb. Opr. Dr. Ahmet Karadağ, ikinci olarak çok sayıda anemi vakasına rastlandığını söyledi.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nca Karadeniz’deki 7 limanda bölge halkına verilen sağlık hizmetleri kapsamında Samsun’a gelen TCG İskenderun Gemisi’nde halk sağlığı taramasına başlandı. Karadeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Nazif Özdağdeviren, gemide yaptığı basın açıklamasında, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın Karadeniz’de 7 limanda gerçekleştirdiği halk sağlığı taramasının 5 Mayıs’ta Karadeniz Ereğli’de başlatıldığını, ardından da Sinop, Ordu, Rize, Hopa ve Giresun limanlarında sürdürüldüğünü bildirdi.

Geminin, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın lojistik nakliyat gemisi olduğunu, bu görev için sağlık hizmeti verilmek üzere tıbbi cihaz, malzeme ve ekipmanla donatılarak hastane gemisi haline getirildiğini ifade eden Tuğamiral Özdağdeviren, faaliyet için Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı hastane ve revirlerde görevlendirilen sağlık personelinden, 3’ü seyyar 4 sağlık ekibi oluşturulduğunu söyledi. Tuğamiral Özdağdeviren, faaliyet süresince gemi personeline ilaveten 15 doktor, 14 yüksek hemşire ve hemşire, 8 eczacı, laborant, teknisyen ve hasta bakıcı ile 55 kişilik Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bando personelinin görev yaptığını söyledi.

Şu ana kadar toplam 14 bin 36 kişiye sağlık hizmeti sunulduğunu belirten Tuğamiral Özdağdeviren, “Biz 7 bölgede 4 bin 500 kişi hesaplamıştık. Ancak bu rakamın çok üstüne çıkıldı” dedi.

KARADENİZ’İN SAĞLIK PROFİLİ

TCG İskenderun Gemisi Başhekimi Dz. Bnb. Opr. Dr. Ahmet Karadağ da daha önce 6 bölgede yapılan taramalar hakkında bilgi verdi. Karadağ, tüm bölgelerde en çok “guatr” vakası görüldüğünü belirterek, şunları kaydetti: “Özellikle Sinop’ta guatr nedeniyle dağ köylerindeki kızlarda 13-14 yaşında adet görmeyenlere rastladık. Karadenizli bunu kanıksamış. ‘Bu doğalmış, herkeste varmış’ diyorlar. Biz aileleri, öğretmenleri bu konuda bilgilendirdik. Olay, tıp kitaplarındakinden daha vahim. Dağ köylerinde her 2 kişiden 1’inde guatr var. Bölgenin genelinde ise en az yüzde 30’unda tiroid bezinde büyüme saptadık.”

Bölgede ikinci olarak çok sayıda anemi vakasına rastlandığını bildiren Karadağ, “4-5 bin kan tetkiki yaptık, çoğunda rastladık. Ayrıca çocuklarda dişlerin çoğu çürük. Yine parazit çok gördük. Bu konuda da gerekli bilgilendirme yapıldı, ilaçlar verildi. Tüm bunlar kanıksanmış. Ailelere göre bit normal” diye konuştu.

Karadağ, ayrıca bölgede kalıcı göz hastalıklarının yoğun olduğunu, çocuklarda testislerin, karın içinde bulunduğu çok sayıda vaka tespit edildiğini de belirterek, “Bölgede sağlam sayısı çok az. Bence manzara çok kötü” dedi.

SAMSUN’DAKİ TARAMA

TCG İskenderun Gemisi’nin limanda bulunacağı 2 günlük süre içinde oluşturulacak 3 seyyar sağlık ekibi 3 ilköğretim okulunda, gemide bulunan ekip de 28 ilköğretim okulu ve lise öğrencileri ile yöre halkına sağlık hizmeti verecek.