Genel SağlıkHABERLER

FAST FOOD, HASTALIKLARA DAVETİYE ÇIKARIYOR

Fast food türü yiyecekler aşırı şişmanlık, kalp hastalıkları ve kanser gibi rahatsızlıklara neden oluyor.

TED İstanbul Koleji doktoru Rüçhan Altuğ, doğal besinlerle beslenme alışkanlığının, yeterince sebze ve meyve tüketiminin çok küçük yaşlarda aile ortamında öğrenilmesi gereken hayati bir sağlık kuralı olduğunun altını çizdi.

Pizza, hamburger, sosisli sandviç, patates kızartması, mısır gevreği, meşrubat türü içecekler, pasta, kurabiye, bon bon vs.; yağ, tuz, şeker, katkı maddeleri, boya maddeleri, donmuş yağlar vb. içerirler ve aşırı şişmanlık (obesiti), kalp hastalıkları, kanser gibi rahatsızlıklara neden oluyor.

Fast food, son 20 yılın sağlıklı beslenme kurallarını alt üst eden yeni gıda sanayinin akıl almaz reklam, promosyon ve ticari zekalarının korkunç bir ürünü.

SORUN SADECE ŞİŞMANLIK DEĞİL

Fast food tarzı beslenme, öğün atlama, tek tip beslenme gibi beslenme hataları vücudumuzun ihtiyaç duyduğu vitamin ve minerallerin tamamının alınamamasına neden oluyor. Uzun süreli vitamin ve mineral eksikliği, kronik hastalık gelişimine neden oluyor. Doğal besinlerle beslenme alışkanlığı, yeterince sebze ve meyve tüketimi çok küçük yaşlarda aile ortamında öğrenilmesi gereken hayati bir sağlık kuralı. Beslenme konusunda çocuğun ilk gördüğü ve taklit ettiği; ailesi ve aile sofrası iken ondan sonra okul ve arkadaşları geliyor. Zararlı maddelerle beslenmenin kötü sonuçları kendini ileri yaşlarda gösterdiği için gençleri, bu tür besinlerden uzak durmaya ikna etmek oldukça zor. Bu durum, sadece şişmanlık sorunu için geçerli değil. Şişmanlık beraberinde kalp hastalıkları ve kanser gibi birçok sağlık sorununu da getiriyor.

Dengeli beslenme için protein, vitamin, yağ, karbonhidrat, mineral gibi besin öğelerini, ihtiyacımız olduğu oranda almalıyız. Hangi yiyeceklerde hangi besin öğelerinin bulunduğunu bilir ve bunları ihtiyaç duyduğumuz kadar alırsak, bilinçli beslenmiş oluruz.