Genel SağlıkHABERLER

ÇİNKO EKSİKLİĞİ CİDDİ SAĞLIK SORUNU

Vücutta çinko yetersizliğinin, büyüme ve cinsel yönden olgunlaşma geriliğine neden olduğu bildirildi

Depolanmadığı için düzenli olarak alınması gereken çinko, beyaz ve kırmızı et, bazı baklagiller, kepekli tahıllar ve kuruyemişlerin çoğunda bulunuyor.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Sait Doğan, vücudun yaklaşık 2-3 gram çinko içerdiğini, depolanmadığı için çinkonun düzenli olarak alınması gerektiğini belirtti. Günümüzde çinko eksikliği riskinin önceki yıllara göre daha fazla olduğunu anlatan Doğan, çinkonun büyümede, hücrelerin bölünmesinde, testislerde, yumurtalıklarda ve karaciğerde önemli rol oynadığını ifade etti.

Çinko yetersizliğinin, ciddi büyüme ve cinsi olgunlaşma geriliğine neden olduğuna dikkati çeken Doğan, “Kötü ve zayıf gelişme, iştahsızlık, yaraların geç iyileşmesi, saç dökülmesi, tat ve koku alma eksikliğiniz varsa, çinko yetersizliği söz konusu olabilir. Çinko yetersizliği, bağışıklık sistemini de olumsuz etkilemektedir. Sindirim sisteminde enfeksiyona neden olabilir” diye konuştu.

DOZUNDA ALINMAYAN ÇİNKO DA ZARARLI

Beyaz ve kırmızı et, bazı baklagiller, kepekli tahıllar ve kuruyemişlerin çoğunun çinko bakımından zengin olduğuna değinen Doç. Dr. Doğan, şöyle devam etti:

“Çinko için referans besin alım değeri, günde yetişkin kadınlarda 7, yetişkin erkeklerde ise 9.5 miligramdır. Gereğinden fazla alınan çinko, toksik etki gösterir ve vücutta diğer minerallerin metabolizmasını olumsuz yönde etkileyebilir. Günlük izin verilen dozun birkaç miligram üzerinde alınması, kalp hastalarının zarar görmesine, ateş, kusma, ishal, baş dönmesi ve kansızlığa neden olur. Daha yüksek dozlar ise kolesterol metabolizmasını değiştirir, damar tıkanıklığını artırır, böbreklerin iflasına yol açar.”

Doç. Dr. Doğan, çinko takviyesi yapılacaksa, kesinlikle uzman tavsiyesi alınması gerektiğini, gıdalara ilave edilecekse, dozun etkisinin, deneysel ve klinik çalışmalar yapıldıktan sonra gerçekleştirilmesi gerektiğini dile getirdi