Genel SağlıkHABERLER

AYLİN ALMAN TIP TARİHİNE GEÇTİ

Aylin adlı 18 aylık Türk kızına aynı anda hem kalp hem akciğer nakli yapıldı. Aylin çifte organ nakli yapılan en küçük hasta.

Tedavisi mümkün olmayan bir akciğer hastalığıyla dünyaya gelen minik Aylin’in durumu doktorlar tarafından umutsuz bir vaka olarak görülüyordu. Aylin’in hayat boyu nefes darlığı çekeceği ve yardımsız soluk alamayacağı söyleniyordu. Tek çare vardı, kalp ve akciğer naklinin bir arada yapılması. Aylin’in 29 yaşındaki annesi Filiz bütün umudunu bu ameliyata bağlamıştı.

280 gün bekledi

Ancak hastanın çok küçük olması nedeniyle operasyon riskliydi. Almanya’da bu kadar küçük bir hastaya çifte organ nakli hiç yapılmamıştı. Hannover Üniversitesi Tıp Fakültesi kalp cerrahı Dr.Martin Strueber, ‘‘Bu kadar küçük bir çocuğun akciğer fonksiyonlarına sahip olmaması inanılır gibi değildi’’ diyor. Tam 280 gün süren bekleme döneminden sonra Aylin sonunda yeni bir kalp ve akciğere kavuştu. Kaza sonucu ölen 15 aylık bir bebeğin organları Aylin’e nakledildi.

Geceyarısı operasyonu

Bağışlanan organlar bir doktor tarafından Hannover’e getirildi. Kalp uzmanı Prof. Dr. Axel Haverich geceyarısı derhal ameliyata çağrıldı ve nakil gerçekleşti. Organların uyumlu bir şekilde çalışması hastanede sevinçle karşılandı. Minik Aylin nefes almayı yoğun bakımda öğrendi. Şimdi Aylin hayatında ilk kez mutlulukla derin nefesler alıp veriyor. Ancak konuşmayı henüz öğrenemedi. On gün içinde taburcu olacak ve hayatında bir daha hiç tüpler ve borular görmeyecek.