Genel SağlıkHABERLER

ŞEKER HASTALIĞINA DİKKAT

45 yaş üzerindeki herkesin, belirtisi olsun olmasın şeker tahlili yaptırması gerekiyor.

Şeker hastalığının, çok su içmek, sık idrara çıkmak, zayıflamaya başlamak, vücutta iltihapların oluşması ve ayakta yara belirtileriyle kendini gösterdiği kaydedildi.

Şeker hastalığına her yaşta yakalanma ihtimali bulunduğunu ifade eden Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tevfik Sabuncu, şöyle konuştu: “Hastalık belirtisi olsun ya da olmasın 45 yaşındaki herkes, şeker tahlili yaptırmalıdır. Eğer tahliller normal çıkarsa, 3 yılda bir şekeri kontrol ettirilmelidir. Şişman, 4 kilogramdan fazla iri çocuk doğuran, hipertansiyon belirtileri bulunan, kolesterol yüksekliği görülen kişiler, 45 yaşın altında olsalar bile şeker yönünden tahlil yaptırmalılar. Tahlil yapılmadığı taktirde hastalık sinsi seyre geçer ve ölüme bile neden olur.”

DİYETİ İHMAL ETMEYİN

Doç. Dr. Sabuncu, şeker hastalığında, diyetsiz ve egzersiz olmayan bir tedavinin düşünülemeyeceğine işaret ederek, özellikle 45 yaş üzerindeki hastaların, haftada en az 3 gün 30 dakika hızlı yürüyüş yapması gerektiğini söyledi. Sabuncu şöyle devam etti: “Egzersiz, en basit olarak terletecek şekilde olmalıdır. Diyet yapan hastalar, beslenmesini daha çok lifli gıdalardan yapmalıdır. Sebze meyve yenmeli, hamur işi tatlı ve yağlıların azaltılması gerekir. En az 3 öğün yemek yenmeli, 3 ara öğün vakitlerinde bir meyve ya da bir parça peynir ekmek yenmelidir.”