Genel SağlıkHABERLER

YAKIN TEMASTAN KAÇININ!

Ani ısı değişikliklerinin yaşandığı sonbaharda, solunum yolu hastalıklarına yol açan virüslerden korunmak için başta hasta kişilerle tokalaşmak ve öpüşmek gibi yakın temastan kaçının.

Sonbahar hastalık ayı

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, hastalığa yol açan solunum yolları virüslerinin, rinovirüsler, koronavirüsler gibi pek çok çeşidi olduğunu söyledi.

Bu nedenle sonbahar hastalığının çok fazla etkeni bulunduğunu kaydeden Küçükusta, “Ani ısı değişikliklerinin yaşandığı sonbaharda vücut dengesi alt üst oluyor, bağışıklık sistemi zayıf düşüyor. Bundan da en çok dış ortamla sürekli temas halinde bulunan solunum yolları etkileniyor ve hastalık kaçınılmaz oluyor.” diye konuştu.

Risk Faktörleri

Sonbahar hastalığının küçük çocuklarda daha çok görüldüğünü ve erkek çocukların kızlara göre daha hassas olduklarını ifade eden Küçükusta, kalabalık evler, sigara tiryakiliği, alkol, alerjik bünye, stres ve hava kirliliğinin risk faktörlerini oluşturduğunu kaydetti.

Küçükusta, A vitamini eksikliğinin de hastalık riskini artırdığını ve anne sütü almamış bebeklerin yüksek risk altında olduğunu bildirdi.

Hastalığın ani olarak burun akıntısı, hapşırma, burun tıkanıklığı ve boğaz ağrısı gibi belirtilerle başladığını açıklayan Küçükusta, birçok hastanın kendisini yorgun, keyifsiz ve bitkin hissedebileceğini belirtti.

Küçükusta, virüslerin hasta kişinin hapşırması, öksürmesi sırasında havaya karıştığını, sağlıklı kişilerin de bu virüsleri burun veya gözler aracılığıyla aldığına işaret ederek, virüslerin tokalaşma sırasında ve hatta virüsle kirlenmiş kalem, gözlük, mendil gibi eşyayla da bulaşabileceğini vurguladı.

Dünyada en çok görülen ve en çok iş gücü kaybına neden olan sonbahar hastalığının genellikle hafif seyrettiğini, kendiliğinden de geçebildiğini ifade eden Küçükusta, vücut direnci düşük olan kişilerde ve çocuklarda orta kulak iltihabı, sinüzit, bronşit ve zatürree gibi hastalıklara da yol açabileceğine dikkat çekti.

Korunma Yolları…

Küçükusta, hastalıktan korunmak için alınması gereken önlemleri ise şöyle sıraladı: “Solunum yolları virüslerinin yol açtığı hastalıktan korunmak için başta hasta kişilerle tokalaşmak, öpüşmek gibi yakın temastan kaçınılmalı. İnsanların toplu olarak bulundukları kalabalık ortamlara girilmemeli. Eller sıkça ve bol suyla iyice yıkanmalı. Ellerin göz ve burunla teması önlenmeli. Hasta kişilerin eşyası kullanılmamalı.”