Genel SağlıkHABERLER

ENGELLİLER KENDİLERİNİ EVE HAPSEDİYOR

İzmir Valiliği Engelliler Merkezi Temsilcisi Rıza Mutkilioğlu, engellilerin büyük bölümünün yüksek kaldırımlar ve kullanımı uygun olmayan ulaşım araçları yüzünden kendilerini evlerine hapsettiğini söyledi.

Mutkilioğlu, konuya ilişkin açıklamasında, okula binanın zemin katında başlayan ancak bir sonraki yıl bir üst katta öğrenim görmek zorunda kaldığı için eğitimini yarıda bırakan engellilerin sayısının oldukça yüksek olduğuna da işaret etti.

Kent mimarisinden kaynaklanan dış etkenlerin gerek zihinsel gerekse bedensel engellilerin sosyal yaşamlarını sınırladığını anlatan Mutkilioğlu, kent mimarisi oluşturulurken çoğu zaman engellilerin dikkate alınmadığını vurguladı.

“KALDIRIMLAR ÇOK YÜKSEK”

Rıza Mutkilioğlu, kaldırımların çok yüksek olduğunu, kaldırımlardaki rampaların tekerlekli sandalye kullananlar için elverişli olmadığını, ayrıca bu kişilerin tuvalet ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri yerlerin de bulunmadığını belirtti.

YAŞANAN SORUNLAR, CAYDIRI ROL ÜSTLENİYOR

Toplu ulaşım araçlarının da özellikle tekerlekli sandalye kullananlar ve görme özürlüler için uygun olan sistemi içermediğini dile getiren Mutkilioğlu, sosyal faaliyetlere katılmak isteyen engelliler için bu sorunların caydırıcı rolü olduğunu kaydetti.

SOSYAL YAŞAMDAN MAHRUM KALIYORLAR

Rıza Mutkilioğlu, “Evden dışarı çıktığı andan itibaren düşme ya da çarpma korkusu yaşayan engelliler sinema, tiyatro, maç ve cafe gibi yerlere gitmekten çoğu kez mahrum kalıyorlar. Bunun sonucunda da engellilerin büyük bölümü kendisini eve hapsediyor” diye konuştu.

OKUL BİNALARI

Avrupa ülkelerinde durumun çok farklı olduğunu belirten Mutkilioğlu, bu ülkelerde yokuşlarda engelliler için “yürüyen bant sistemi” oluşturulduğunu ve kaldırımların yüksekliğinin de beş santimetreyi geçmediğini anlattı. Rıza Mutkilioğlu, mevcut okul binalarının da çoğunlukla engelliler için uygun koşulları taşımadığını dile getirerek, şunları kaydetti:

EĞİTİMLERİNİ ETKİLİYOR

“Normal okullarda eğitim gören bedensel engelliler merdivenleri çıkarken büyük zorluklar yaşamaktadırlar. Okula binanın zemin katında başlayan ancak, bir sonraki yıl üst katta öğrenim görmek zorunda kaldığı için eğitimini yarıda bırakan engellilerin sayısı oldukça yüksektir.”