Genel SağlıkHABERLER

MORFİN TÜMÖRÜ BÜYÜTEBİLİYOR !

Kanser hastalarında ağrı kesici olarak kullanılan morfinin, denek hayvanlarında meme kanseri tümörlerinin büyümesini körükleyebildiği saptandı

Cancer Research adlı dergide yer alan araştırma raporunda, morfinin, endotel hücrelerini uyararak tümörlerin gelişimini çabuklaştırabildiği belirtildi.

Minnesota Üniversitesi uzmanlarından Dr. Kalpna Gupta, morfinin, kanda bulunan endotel hücrelerini uyarıcı mitogen-activated protein kinase (MAPK) üzerinde etki ortaya koyabildiğini kaydetti. MAPK proteininin, endotel hücrelerin işlevi üzerinde anahtar rol oynadığı biliniyor.

Morfinin yol açabildiği angiogenesis olarak belirtilen durum, kanser tümörlerinin içinde, tümörlerin beslenmesini ve büyümesini sağlayan yeni kan damarlarının meydana gelmesi olarak biliniyor. Araştırma sonucunun, kanser hastalarında ağrıların giderilmesi için, Angiogenesis oluşumununa yol açmayacak yeni ilaçların geliştirilmesini gündeme getirebileceği kaydedildi.

Bilim adamları, araştırmanın, morfin veya benzeri ağrı kesicilerin insanlarda kanser meydana getireceği anlamına gelmediğini belirtti. Fareler üzerinde yapılan araştırmada, morfinin yeni tümör oluşumuna yol açtığının gözlemediği, sadece var olan tümörlerin gelişmesi üzerinde etki meydana getirebileceğinin belirlendiği açıklandı.

Araştırmayla ilgili olarak yorum yapan bazı uzmanlar, fareler üzerinde yapılan araştırmanın, insanlarda da aynı sonucu ortaya koyacağını söyleyebilmenin, henüz çok erken olduğuna değindi. Yeni araştırmalarda, morfin ve morfin türü ilaçların tümörlerin büyümesi üzerindeki rolün kapsamlı olarak araştırılacak.