Genel SağlıkHABERLER

İSTANBULLULARIN SAĞLIK BİLİNCİ ZAYIF

İstanbul’da yapılan bir araştırma, halkın sağlık bilincinin zayıf olduğunu ortaya çıkardı.

İl Sağlık Müdürlüğü Eğitim Şubesi’nce, halkın genel sağlık uygulamaları konusundaki bilgi durumunu belirlemek amacıyla 24 bin 450 kişiyle araştırma yapıldı.

Araştırmada, sağlıklı topluma ulaşma yolunda önemli çalışmalar sürdürülmesine karşın, katılımcıların yüzde 55.9’unun ilkyardım hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığı belirlendi. Bu konuda, daha çok kadınların bilinçsiz olduğu tespit edildi.

Yine katılımcıların yüzde 44.5’inin ”asrın hastalığı” olarak nitelendirilen AIDS, yüzde 29.6’sının da aile planlaması hakkında yeterli bilgiye sahibi olmadığının saptandığı araştırmada, ”AIDS hakkında yeterli bilgiye sahip misiniz?” şeklindeki soruya ”evet” yanıtı verenlerin yalnızca yüzde 17’sini erkekler oluşturdu.

Araştırmada, düzgün beslenme, hijyen ve diş fırçalama konularında da yeterli alışkanlıkların oturmadığı tespit edildi. Katılımcıların yüzde 36.6’sının düzensiz beslendiği, temizliğe ve hijyene pek önem vermediğinin belirlendiği araştırmada, ”Düzenli besleniyorum” cevabı verenlerin yüzde 44.7’sini kadınlar teşkil etti.

Araştırmanın sevindirici yönü ise, 35 yaşın altındakilerin sağlıkları ile sağlıklı yaşamaya çok daha önem vermeleri ve bu konuda daha fazla bilgiye sahip bulunmalarının anlaşılması oldu.

Araştırmayı değerlendiren yetkililer, sonuçların daha çok eğitime ihtiyaç bulunduğunu ortaya çıkardığını belirterek, insanlara ancak böylece sağlıklı yaşamanın temel ilkelerinin benimsetilebileceğini bildirdiler.