Genel SağlıkHABERLER

ÇOCUKLARIMIZIN RUH SAĞLIĞI ELİMİZDE

Çocuklarımızın Ruh Sağlığı Elimizde

Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şüheda Özden, her çocuğun sağlıklı bir çevre ve aile ortamında yaşama hakkı bulunduğuna işaret etti. Türkiye’de duygusal istismarın önemsendiğini belirten Özden, “Çocuklarımızın, farkında olmadan gerek çevre gerekse aile içinde çok sık duyguları örseleniyor” dedi.

İstismarın, sadece fiziksel ya da cinsel boyutuyla ele alınmaması gerektiğini ifade eden Özden, şöyle konuştu: “Hemen hemen her gün yakınları tarafından aşağılanan, kıyaslanan, tehdit edilen, korkutulan, eleştirilen ve görmezlikten gelinen çocuğun ruhsal duyguları önemli ölçüde yara alır, zedelenir. Bir çok aile bunun farkında olmadan, çocuklarının ruh sağlığını bozmada etkili olabiliyor. Psikiyatri tedavisi gören çocukların büyük bir bölümünü duygusal istismara uğrayan çocuklar oluşturmaktadır.” Özden, ihmal ve duygusal istismara uğrayan çocukların, genellikle işsiz ve ekonomi düzeyi düşük olan ailelerde çok yüksek görüldüğüne işaret etti.

“Varlık Seviştirir, Yokluk Dövüştürür”, “Eti Senin, Kemiği Benim”, “Kızını Dövmeyen, Dizini Döver”, “Dayak Cennetten Çıkma” gibi bazı atasözlerinin, çocuklara karşı kullanılmasının çok yanlış olduğunu da vurgulayan Özden, “İstismarı teşvik edici bu atasözleri, eğitimde yer almamalıdır” dedi.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sadık Akşit de, çocuklarda en fazla dayakla deride “morluk” şeklinde oluşan fiziksel istismarla karşılaştıklarını, bunu kırık, yanık, kafa ve karın travmasının izlediğini söyledi. Çocuğun ileri geri sert bir şekilde sallanması veya fırlatılıp atılmasıyla kafatası, kaburga, kemik kırıkları, beyin kanaması, beyinde şişme, havale geçirme ve kusma gibi sarsılmış beyin sendromlarının geliştiğini söyledi.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ekin Aktaş da, yasalara göre, reşit olma yaşı 18 iken, bu yaşın evlilikte 15’e düşürüldüğünü belirterek, “Yani, 15 yaşındaki bir kıza tecavüz eden kişinin, evlenmesi durumunda cezası tecil ediliyor. Bu ceza maddesini bir uzman olarak anlamakta güçlük çekiyorum” dedi.

Türkiye’de ensest ilişkinin hiç de küçümsenemeyecek boyutta olduğunu da savunan Aktaş, “Yakınları tarafından tecavüz edilen, doktora gidip kürtaj yaptıran çocuk yaştaki kızlarla çok sık karşılaşıyoruz. Ancak bu ilişkilerin çoğu gizli tutulduğu için kamuoyuna yansımıyor” dedi.