Genel SağlıkHABERLER

İNSANLAR MENENJİTTEN HABERSİZ

İnsanlar Menenjitten Habersiz
İngiliz bilim adamları, bazı araştırma sonuçlarının halkın menenjiti hiç tanımadığını, bu durumun da milyonlarca kişinin yaşamını riske ettiği anlamına geldiğini bildirdi.

Menenjitin İngiltere’de en çok beş yaşın altındaki çocuklar ile 14-25 yaş arasındaki gençleri hedef aldığını açıklayan Menenjitle Mücadele Vakfı, 1998 yılından bunu ülkede görülen “meningococal B” denilen tipteki menenjitin yüzde 45 oranında artığını kaydetti. Araştırmaya katılanların yüzde 40’ı menenjitin belirtileri hakkında hiçbir şey bilmediklerini itiraf ederken, yüzde 50’siyse menenjitin sadece çok bilinen 12 belirtisinden birkaçını sayabildi. Yüksek ateş ve kusma, halkın aklına gelen ilk iki belirti oldu.

Yaklaşık bin yetişkin arasında yapılan söz konusu ankette ayrıca, halkın yüzde 18’i menenjitle hiç ilgisi olmayan belirtileri de bu hastalığın belirtileri arasında saydı. Bu yanlış inanışların başında burun kanamasının menenjitin belirtileri arasında bulunduğu yer aldı.

Araştırmacılara göre, ortaya çıkan bir diğer çarpıcı sonuç da ebeveynlerin yüzde 27’sinin, çocukların en yüksek risk grubunu oluşturduğundan habersiz olmaları.

Menenjitle Mücadele Vakfı yetkilileri ise halkın bu konudaki bilgisizliğinin menenjitin bir salgın olarak yayılması riskini büyük ölçüde yükselttiği uyarısında bulundu.

Vakıf, hastalıkla ilgili yeni bir eğitim kampanyası başlatılmasının kaçınılmaz göründüğüne de işaret ederken, hükümetten bu konudaki eğitim çalışmalarına destek istedi.