Genel SağlıkHABERLER

TÜP BEBEK VE GENETİK TANI

Tüp bebek tedavisinde genetik tanı hakkında Prof. Dr. Bülent Tıraş açıklamada bulundu.

Uzun yıllar boyunca bebek özlemiyle yanıp tutuşan aileler için bir umut   kapısı olan tüp bebek uygulaması bugün pek çok ailenin yüzünü güldürmektedir. Yapılan çalışmalarla tüp bebek tedavilerinde bir hayli yol kat edilmiştir. Büyük başarılar elde edilen tüp bebek çalışmalarında bazı vakalarda başarı şansı düşmektedir. 45 yaşın üzerinde bir bayanda bu çalışmadan sağlıklı bebek elde etme oranı  % 1 civarlarındadır. Bu bakımdan yaş etkeni hekimler ve hastalar için büyük önem teşkil etmektedir. O nedenle bebek sahibi olmayı isteyen eşlerin zaman kaybetmeden gerekli yöntemleri denemeye geçmeleri önerilmektedir.
Tüp Bebekte neden genetik tanı?
Tüp bebek uygulaması pek çok çift için sevinç kaynağı olmasının yanında, birtakım kalıtsal rahatsızlıkların önlenmesinde de bir çığır açmıştır. Tüp bebek, olağan şekilde çocuk sahibi olabilen ama çocuklarında bir takım genetik problemler ortaya çıkan bazı çiftler için de kullanılmaktadır. Bu problemlerin nedeni anne ya da babadaki bir takım genetik rahatsızlıklardır. özellikle kromozom sayı ve şekil bozukluğu gibi problemlerde tüp bebek alanında büyük ilerlemeler kaydedilmiştir. Tüp bebekte genetik tanı uygulaması ile hem genetik sorundan kaynaklanabilen kısırlık sorunu çözülmüş olur, hem de doğacak bebeklerin kromozamal yönden bozuklukları ayırt edilip sıhhatli bir bebek olmaları sağlanabiliyor.
Tüp bebek tedavisinde embriyo elde edildiği an, bu embriyolara preimplantasyon (genetik tanı ) denilen bir yöntem uygulanır. Bu da embriyodan minik bir parça alınıp, embriyoya ya biyopsi yapılarak embriyonun genetik haritasını çıkarılması yöntemidir. Tüp bebekte genetik tanı uygulaması  ile hangi embriyoda genetik rahatsızlık var hangisinde yok bakılır. Sağlıklı olan embriyolar ayıklanıp çifte verildiği zaman çiftler sağlıklı bir çocuğa sahip olabiliyor. Down sendromu ve bunun gibi bazı genetik rahatsızlıklarda da ayrıştırma yöntemi ile sağlıklı bebekler elde edilebiliyor.