Genel SağlıkHABERLER

SAĞLIKLI DİŞLER İÇİN ÇOCUKKEN HAREKETE GEÇİN

Araştırmalar, çocukların en geç bir yaşından itibaren düzenli olarak diş hekimi kontrollerine gitmeleri ve günde en az iki kere dişlerini fırçalamaları gerektiğini gösteriyor. Bu nedenle çocukların ağız ve diş sağlıklarının devamı siz de harekete geçin.

“İlk ağız ve diş muayenesinin çocuğun ilk dişi çıktıktan sonra 6 ay – 1 yaş arasında olması gerekiyor.”

Erişkin dönemde sağlıklı ağız ve diş yapısına sahip olabilmek ancak çocukluktan itibaren yapılan düzenli kontrollerle mümkün olabiliyor. Çocukların ağızlarında çürüğe neden olan bakterilerle doğmadıklarına dikkat çeken Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Diş Hekimi (Pedodontist) Doç. Dr. Şule Çıldır , çocukların ağız ve diş sağlığı konusunda ebeveynlere düşen görevleri ve yapılması gerekenleri anlattı.

Çocukların ilk ağız ve diş sağlığı muayenesi ne zaman yapılmalı?

İlk ağız ve diş muayenesinin çocuğun ilk dişi çıkmaya başladıktan sonra yapılması gerekiyor. İlk diş hekimi ziyaretinin bu kadar erken başlamasının en önemli nedeni, bebeklik döneminde dişlerin nasıl temizlenmesi gerektiğini ebeveynlere gösterebilmek ve yanlış beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak çok küçük yaşlarda oluşabilen “biberon çürükleri”nden bebeklerin korunmasını sağlamaktır.

Çocukların dişleri ne zaman fırçalanmaya başlanmalı?

İlk diş çıktığı andan itibaren çocukların dişlerinin düzenli olarak fırçalanmaya başlanması gerekiyor. Temizleme işlemi, her beslenmenin sonrasında çocuklar için özel olarak üretilmiş diş fırçalarıyla yapılabiliyor. 0 – 3 yaş arası fluorid içerikli diş macunu kullanımı önerilmemekle beraber, bu yaşlar arasında sadece su kullanarak diş fırçalamak temizlik için yeterli oluyor. Ayrıca çocuklar için özel olarak üretilmiş fluorid içermeyen diş macunları da kullanılabiliyor. Çocuğun dişleri 3 – 3,5 yaşından itibaren 12 yaşına gelinceye kadar düşük oranda fluorid içeren çocuk diş macunlarıyla fırçalanabilir.

Süt dişlerindeki çürükler neden önemli?

Süt dişlerinin birinci görevi beslenmenin sağlanmasıdır. Süt dişlerinde oluşan çürükler beslenme sırasında ağrıya neden oluyor ve bunun sonucunda çocuk beslenmeyi reddediyor. Bu da çocuğun büyüme gelişimini olumsuz yönde etkiliyor. Bakteriler, çürük lezyonlarında sağlam diş yüzeylerine oranla daha çabuk ürüyor. Ağızdaki bakteri sayısının artışı, çocukların ağız ve diş sağlıkları için olduğu kadar, genel sağlıkları için de tehdit oluşturuyor.

Süt dişlerinin erken kaybı ne gibi sorunlara yol açıyor?

Süt dişleri, arkalarından gelen dişler için rehber görevini üstleniyorlar. Buna bağlı olarak süt dişlerinin erken kaybında diş dizisinde çapraşıklıklar ve çene gelişiminde bozukluklar meydana gelebiliyor. Çocuk, çok sayıda erken süt dişi kaybı sonucunda, görünümündeki ve konuşmasındaki bozukluklara bağlı olarak psikolojik sorunlar da yaşayabiliyor.

ÇÜRÜKSÜZ DİŞLER İÇİN

Çocuğunuzu en geç bir yaşından itibaren düzenli olarak diş hekimine götürün.

Günde en az iki kez dişlerini fırçalayın.

Üç yaşından itibaren koruyucu uygulamalarını (fissür örtücü ve yüzeysel fluorid uygulamaları) yaptırın.

Çocuklarınıza ara öğünlerde tatlı besinler yerine, peynir gibi lifli gıdalar, meyve ya da kuruyemiş yedirin.

Ara öğünlerin arkasından dişlerini fırçalamasını ya da en azından ağzını çalkalamasını sağlayın. Xylitol içerikli sakızlar da, diş sağlığı açısından hem tükürük akış hızını artırması, hem de diş yüzeyindeki birikintilerin temizlenmesini sağlaması açısından yararlıdır.