Genel SağlıkHABERLER

AĞIR HASTALARA BAKAN HASTANELERİN GERİ ÖDEMELERİ ARTACAK

Sağlık Bakanlığı ve SGK, geri ödeme problemleri nedeniyle tıbbi malzeme alamaz duruma gelen üniversite hastanelerini rahatlatacak bir düzenleme üzerinde çalışıyor.

Öngörülen değişiklikle, daha riskli ve komplike sağlık sorunları olan hastaların tedavileri için yapılan geri ödemeler artacak. Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü İrfan Şencan, düzenlemenin yıl başından itibaren yürürlüğe girmesinin planlandığını söyledi.

Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü İrfan Şencan, üniversite hastanelerinin değişik nedenlerle ekonomik sorunlar yaşadığına dikkat çekti. Bazı üniversitelerin, geri ödeme problemleri nedeniyle tıbbi malzeme alamadıklarını kaydeden Şencan, “Genelde üniversite ve eğitim-araştırma hastaneleri geri ödemelerin yapılan masrafları tam karşılamadığından şikayet ediyorlar. ‘Kolay hastalar, daha önceki basamaklarda ya da özelde ameliyat yapılıyor. Daha zor hastalar üçüncü basamak hastanelere geliyor ancak geri ödeme aynı. Bunun içinde zarar ediyoruz’ diyorlar.” dedi.

SGK ile ödeme sisteminde yapılacak bir düzenleme üzerinde çalıştıklarını dile getiren Şencan, yıl başından itibaren geri ödeme sisteminin tanı ilişkili gruplara göre yapılacağını aktardı. Şencan, “Üniversite hastaneleri, ne kadar karışık ve komplike bir iş yaptıysa o kadar çok para alacak.” diye konuştu.

Öngörülen düzenleme ile örneğin, safra kesesi ameliyatı için bir ücret belirlenecek. Bu ücret, kanserli hastada ya da diyabetli hastada artacak. Yapılacak operasyonlar, ek hastalıklar ile birlikte tanımlanacak. Bu hastalıkların ağırlıklarına göre belli katsayılar ile puanlandırılacak ve ödemeler buna göre değişecek. Böylece, daha ağır işleri yapmış, daha komplike hastalara bakmış hastanelerin alacağı ücret artacak.