Genel SağlıkHABERLER

BİREY OLDUĞUNUZU UNUTMAYIN!

Sıradanlaşan uzun ilişkileri, evlilikleri kurtarmak için çiftler neler yapmalı, ne gibi şeylere yönelmeli? İlişkimizdeki kişiye bağımlı olmamamızın nedeni ne? Amerikan Hastanesi’nden Psikolog Aslı Akkan konuyla ilgili merak edilenleri açıklıyor.

İkili ilişkilerin sağlıklı yürüyebilmesindeki en önemli etmenlerden biri kişilerin ilişki için “bir” olmaya çabalarken “birey” olduklarını unutmamalarıdır. Zaman geçtikçe ilişki içindeki taraflar tüm yatırımlarını ilişkiyi koruma adına ilişkiye yapmaya başlayıp kendilerini unutmaya başlarlar. Bu durum uzun ilişkilerin sıradanlaşmasına, sıkmasına, hatta boğmasına yol açmaya başlayabilir. Bunu mümkün olduğunca önlemek ve/veya azaltmak için tarafların kendilerine zaman ayırabilmeleri, kendi dilek ve arzularının ne olduğunu belirleyip onları da tatmin etmek için bir gayret göstermeleri yararlı olacaktır.

Bunun yanı sıra tarafların kendi içlerindeki ilişki kurmayla ilgili güvenlerini mümkün olan en üst düzeyde geliştirme çabaları uzun süreli ilişkinin yıpranmasını en aza indirecektir.

Araştırmalar, ilişkide bir tarafın diğerine bağımlı olmasnını o kişinin sürekli olarak partneri tarafından terke edileceği, gerçekten sevilmediği ve sonunda yalnız kalacağı korkusuyla ortaya çıktığını öne sürmektedir. Bu araştırmalar Bolwby’nin bağlanma kuralına dayanmaktadır ve bu kişilerin çocukken kaygılı/çelişkili bağlanan yapıda olduğunu öne sürmektedirler. Bu araştırmalara göre kişinin bebekken birincil bakıcılarına bağlanma stiliyle ilerde kurduğu ilişkilerdeki bağlanma türü aynıdır. Bu kurama göre üç tip bağlanma vardır :

Güvenli Bağlanma (Secure Attachment): Güvenli bağlanma gösteren bebekler anneleri veya birincil bakıcıları yanlarındayken ondan uzaklaşıp çevreyle ilgilenir, diğer bireylerle iletişime girme konusunda rahat davranır, birincil bakıcıları uzaklaşırsa ya kısa bir süre ağlayıp sonra oyuna dalar ya da fazla tedirginlik göstermezler. Bakıcı geri döndüğünde sevinip onunla ilişkilerini sürdürürler..

Kaygılı/Çelişkili Bağlanma (Anxious / Ambivalant Attachment): Bu bebekler anneden ayrılıp çevreyle ilgilenmezler (ilgilenemezler). Anneleri uzaklaştığında terk edildiklerine dair korkuları iyice artar anneleri yanlarından ayrılıp geri dönerse ağlarlar ve bir yandan ona sarılıp bir yandan da iterler.

Kaçınık Bağlanma (Avoidant Attachment) : Anneleri yanlarındayken çevreyle ve yabancılarla ilgilenirler, duygularını anneleriyle paylaşmazlar, bir bakıma annelerinden bağımsız bir biçimde çevreyi araştırırlar, anneleri yanlarından ayrılıp geri dönerse onunla ilgilenmez, görmezden gelip oyunlarına devam ederler.

Amerikan Hastanesi
Psikolog Aslı Akkan