Genel SağlıkHABERLER

HER İKİ KİŞİDEN BİRİNDE HEMOROİD GÖRÜLÜYOR

En sık tetikleyici nedenleri kronik kabızlık ve ıkınma olan hemoroid hastalığı, Batı toplumlarında insanların yaklaşık %50’sinde hayatlarının herhangi bir döneminde görülüyor. Hastalığın seyrine göre çeşitli şekillerde tedavi edilebilen hemoroidin görülme sıklığı yaşla birlikte artabiliyor, yakınması olan bu kişilerin yaklaşık %20’sinde ise girişimsel tedavi gerekiyor. Kadıköy Şifa Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Levent Eminoğlu hemoroid hakkında en önemli bilgileri açıklıyor.

Hemoroidal hastalık, damar yumağı yapısında olan ve anüsün çıkışında yastıkçık görevi gören hemoroidal dokunun kalınbağırsak duvarına bağlandığı bağların kronik kabızlık, ıkınma, gebelik ve uzun süre ayakta çalışmak gibi nedenlerle zarar görmesiyle oluşan bir hastalıktır. İlaç veya girişimsel tedavi uygulanan hastaların sayısı göz önüne alındığında, tedavi maliyeti ve işgücü kaybı ile günümüz modern toplumlarının en önemli sağlık sorunlarından biridir.

Kadıköy Şifa Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Levent Eminoğlu, hastalıkla ilgili en önemli yakınmanın kanama ve ağrı olduğunu belirterek şunları söylüyor;

“Hemoroidal hastalıkta karşılaşılan en sık tetikleyici neden kabızlık ve ıkınmadır. Dışkının kıvamını yumuşatıcı diyet önlemleri hastalığın kontrol altına alınmasında önemli ve etkilidir. Rafine gıdalardan kaçınılması; kepekli ekmek ve kepekli undan üretilen gıdaların tüketilmesi; bol miktarda sebze ve meyve yenmesi; acıdan, ekşiden, mayalı içeceklerden uzak durulması ve günde en az 1,5-2 lt. sıvı alınması önerilmektedir. Spor yapmanın barsak hareketleri üzerinde düzenleyici etkisi vardır.”

Op. Dr. Levent Eminoğlu, “Hemoroidal hastalık, ilerleme durumuna göre 4 evreye ayrılıyor ve her evrede değişik sağaltım (tedavi) yöntemleri kullanılabiliyor. Özellikle 2. ve 3. evre hemoroidlerde DeLongo yöntemi öneriliyor. Bu girişim yönteminde hemoroid dokusunda kesilme ve dikiş olmadığından girişim sonunda ağrı ve ve rahatsızlık hemen hemen hiç olmuyor ve hasta aynı gün evine dönebiliyor.” diye ekliyor.

Yaşam tarzı değişikliklerinin ve ilaç tedavilerinin yeterli olmadığı durumlarda girişimsel yöntemlerle hastalığın tedavisinin mümkün olduğunu belirten Op. Dr. Eminoğlu, girişimsel yöntemler arasında yer alan De Longo Tekniğinin, operasyon sonrasında ağrı hissedilmediği için rahatlıkla günübirlik uygulanabilen ve hasta konforunu bozmayan bir yöntem olması sebebiyle sıkça kullanıldığını ve yüz güldürücü sonuçlar alındığını dile getiriyor.