Genel SağlıkHABERLER

DETOKS DİYETLERİ ‘MODA DİYET’ OLMAKTAN ÖTEYE GEÇEMEZ

Günümüzde insanlar en büyük sorunlarından biri olan aşırı kilo için birçok diyet uyguluyor. Ancak uygulanan her diyet dengeli ve sağlıklı beslenme için yeterli olmayabiliyor. Amerikan Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uzman Diyetisyen Tuğçe Aytulu, sıkça uygulanan detoks diyetlerinin çoğu zaman işe yaramadığını ve beslenme ile ilgili bir sorun varsa bir diyetisyene başvurulması gerektiğini söylüyor.

Moda diyetler, mucizevi ağırlık kayıpları veya sağlık geliştirici mucizevi etkileri olduğu iddia edilen diyetlerdir. Moda diyetlerin herhangi bir bilimsel dayanağı olmaz ve uzun vadede zararları genellikle bilinmez. Detoks diyetleri bu anlamda günümüzün moda diyetlerinden sayılabilir.

Detoks vücudumuza çeşitli yollarla giren zararlı toksinlerin vücuttan uzaklaştırılması fikriyle ortaya atılmış bir ‘temizlenme’ metodu olarak uygulanmaktadır. Bu fikirden yola çıkarak sadece meyve suları, su, bazı içeceklerden oluşan çok düşük kalorili diyetler uygulanmaktadır. Ancak bu şekilde uygulanan diyetler ne yazık ki bilimsel kanıtlara dayalı, dengeli ve yeterli beslenme ilkeleriyle uyuşmamaktadır.

Bazı Detoks diyetleriyle vücudun toksinlerden arındırılması hedeflenmektedir. Oysa ki sağlıklı bir vücut kendini toksinlerden arındırıcı özelliklere zaten sahiptir. Akciğerler, karaciğer, böbrekler, barsaklar vücudun toksinlerden arınmasını sağlayan önemli organlardır. Örneğin aşırı alkol tüketimlerinde oluşan yükü atmak için karaciğer görevini yerine getirerek ve daha fazla çalışarak detoksifikasyonu sağlayacaktır. Burada yapılması gereken aşırı alkol alımını alışkanlık haline getirmemek ve dengeli beslenmeyi ilke edinmektir.

Beslenme yoluyla toksinlerin vücutta atılmasını sağlayacak tek içecek sudur. Su, vücutta birçok kimyasal reaksiyonda görev almaktadır. Bu özelliğiyle vücut için bir ihtiyaçtır. Ancak uzun süre hiçbir gıda tüketmeden sadece su içerek detoksifikasyon yapmayı planlamak doğru değildir. Çünkü uzun süreli açlık durumunda vücutta yağ ve kas dokuları yıkılır ve zararlı bazı maddeler açığa çıkar. Dolayısıyla böyle bir uygulama yarardan çok zarar getirebilir.

Detoksifikasyon vücudun zaten doğal bir mekanizması olduğuna göre beslenme yönünden yapılması gereken şey yeterli ve dengeli şekilde beslenmek, gerekli vitamin ve minerallerin beslenmenizde bulunup bulunmadığını değerlendirmek olmalıdır. Beslenme yönünden eksiklikleriniz olduğunu düşünüyorsanız ayrıntılı bir beslenme değerlendirmesi için bir diyetisyene başvurmanız gerekir.

Amerikan Hastanesi
Beslenme ve Diyet Bölümü
Uzman DiyetisyenTuğçe Aytulu