Ağız ve Diş SağlığıHABERLER

ÇOCUĞUNUZUN DİŞ SAĞLIĞI’NI KORUMAK İÇİN NELER YAPABİLECEĞİNİZİ BİLİYOR MUSUNUZ ?

Çocuklarda diş çürümesinin sepeplerinden bazıları şunlardır :

Süt dişleri normal dişlere oranla daha fazla organik madde içerirler. Bu nedenle sürekli dişlere oranla daha kolay çürürler.

Çocuklar ağız bakımına yetişkinler kadar dikkat edemezler. Onları ağız bakımına özendirmek için, anne ve babaların dişlerini günde en az iki kere, onların göreceği şekilde fırçalamalarında fayda vardır.

Çocuklar büyüklere nazaran daha sık şekerli yiyecekler tüketirler. Şeker çocukların hem zeka hem de vücut gelişiminde rol oynayan önemli bir üründür ve tüketimini tamamen engellemek pratikte imkansızdır. Ancak dişler üzerine olan zararlı etkilerini en aza indirgemek için, çocuklara şekeri yemek aralarında değil, mümkünse yemeklerden hemen sonra vermelidir.

Özellikle kaçınılması gereken şey, emzik ya da biberonu şeker, bal ve reçel gıdalara batırarak çocuklara vermeniz ve bunu alışkanlık haline getirmenizdir. Yine geceleri uyku arasında verilen şekerli süt, meyve suyu, şerbet gibi gıdalar çürük oluşturabilecek etmenlerin başında gelir.

Çocuklar çürüğün erken döneminde görülebilen soğuk sıcak hassasiyeti, hafif ağrı gibi sinyalleri zamanında yorumlayamazlar.Kendileri olayı ancak dayanılamayacak kadarf ağrı olması durumunda farkederler ki, bu durumda çok geç kalınmış olabilir.

Çürük oluşumu engellenebilir mi ?

Çürük oluşumunu tamamen engelleyebilecek aşı ya da ilaç henüz geliştirilemedi. Ancak çürük sayısını azaltmaya yönelik bazı malzemeler günümğzde kullanılmaktadır. Bunlardan birisi, fissur örtücü (fissure sealant) dediğimiz malzemedir. Diş çürükleri genellikle azı ve küçük azı dişlerinin çiğneyici yüzeylerinde bulunan ve ‘Fissür’ adı verilen oluklarda başlar.(Resim 1)

Fissür örtücü çok ince yapısı ile oluğun üzerini kapatıp o bölgenin mikrop, yemek artığı vs gibi dış etmenlerden korunmasına, dolayısı ile bu bölgeden çürük başlamasına engel olur. Oldukça başarılı olan bu metod maalesef 2 diş arasında başlayan çürüklere etkili değildir. Fissür örtücü genellikle 6 yaşından itibaren çıkan, kalıcı azı ve küçük azı dişlerine uygulanır. Fissür örtücü uygulanırken dikkat edilecek bir başka nokta ise ilgili dişte çürük ya da dolgu bulunmasıdır.

Çürüğü engellemenin başka yolu var mıdır ?

Evet. Flourür dişlerin çürüğe karşı direncini arttıran bir maddedir. Modern eğilim, dişlere yüzeysel florür tatbiki ile direnç kazandırılmasıdır. Bu işlem hasta için oldukça zahmetsiz ve basit olmasına rağmen çürük oranını düşürmek açısından oldukça başarılıdır. Özellikle fissür örtücü ve yüzeysel flourürün birlikte uygulanmasının, çürüğü engellemede en iyi sonucu verdiğine dair araştırmalar vardır. Ayrıca çocuğunuz dişlerini kendisi fırçalayacak yaşa gelinceye kadar temiz bir gazlı bez ile dişlerinin üstündeki birikintiler temizlenmelidir.

Unutmayın ki çürük oluşumunu engellemeye yönelik koruyucu hekimlik en kolay, en ucuz ve en sağlıklı tedavi şeklidir.

Çürük oluşumunu engellemek için çocuğuma flour tableti vermeli miyim ?

Tablet şeklinde sistemik flour uygulaması pek çok değişken gözönüne alınarak yapılmalıdır. Vücuda aşırı dozda flourür alımı da zararlı olabileceğinden, ve alınan flourür alımı da zararlı olabileceğinden, ce alınan flourür miktarının kontrolü güç olduğundan, günümğzde tablet şeklinde flourür alımı yavaş yavaş ortadan kalkmaktadır. (daha fazla bilgi için lütfen diş hekiminizle görüşünüz.)

Çocuğumun süt dişlerindeki çürükler tedavi edilmeli mi nasıl olsa düşecek ?

Süt dişlerinin bakımı en az sürekli dişler kadar önemlidir.Çürük süt dişleri çocuğunuza ağrının yanısıra, çiğneme zorluğu ve çirkin görüntü de verir. BU durum çocuğun sadece beslenme düzenini bozmaz aynı zamanda arkadaşları arasında alay konusu olmasına da neden olabilir.

Bunun dişında çürüğün aşırı ilerlemesi diş kökü ucunda iltihaba yol açabilir. Bu iltihap, çocuğun genel sağlığının bozulmasına neden olabileceği gibi süt dişi kökü altında bulunan sürekli dişe de zarar verebilir. Ayrıca çürük nedeniyle erken yaşta çekilen dişler sürekli dişlerin çarpık çıkmasına ve ileride ortodontik tedaviye gereksinim duyulmasına neden olabilir.

Çocuğum boks, judo güreş, buz pateni gibi kontakt sporlarını aktif olarak yapıyor. Diş sağlığını korumak için bir şey yapılabilir mi ?

Evet. Bu tip spor yapan çocuk ve yetişkinler kendi ağızlarına uygun hazırlanmış, yumuşak yapılı bir darbe koruyucudan faydalanabilirler.

Unutmayın ki bu tip sporları yapan kişilerin dişlerin zedelenmesine neden olabilecek şiddette bir darbe alması olasılığı her an vardır ve küçük yaşta hasar gören bir dişin tedavisi hasta için çok zahmetlidir.