Genel SağlıkHABERLER

OFİSTE ZİNDE KALMANIN YOLLARI

Ofis sağlığı deyip geçmeyin. Hayatımızın önemli bir kısmını ofisteki masamızda, bilgisayar başında geçiyoruz. Yanlış bir oturuş, kas ve eklem sisteminde pek çok soruna neden olabiliyor. Modern iş dünyasının vazgeçilmez iki öğesi haline gelen klavye ve mause ise günümüz insanını daha önce bilmediği hastalıklarla tanıştırdı. Oturuş ve duruşa bağlı hastalıklardan şikayetçi olmak istemiyorsanız, şimdiden önleminizi almalısınız.

Uzun saatler boyunca masa başında ve bilgisayarla çalışan bir kişinin ofis şartları ergonomik değilse, bu kişiyi pek çok sağlık problemi bekliyor demektir. Günümde bu tür sağlık sorunları ile boğuşan hasta sayısı azımsanamayacak kadar fazladır. Bankacılar, bilgisayar programcıları, vezne çalışanları, tüm gün ofiste bilgisayar karşısında çılanlar risk gurubu içerisindedir.Hastalar parmaklarında şiddetli ağrı , uyuşma ve kasılma problemleri yaşamaktadır. Hastalığın bu safhasında bir fizyoterapistten yardım alarak deformasyonu düzeltmek amacı ile var olan özel egzersizler yapılabilir. İlerlemiş vakalarda tendomlarda deformasyon olur ve eller pençe gibi kasılır. Bu tür rahatsızlıklarda ise yine fizyoterapist eşliğinde çeşitli lokal ve ısı tatbikatları yapılabilmektedir. Hata bazı hastalarda cerrahi operasyon gerekebilmektedir.

Doğru Mouse Kullanımı Nasıldır?

Normal bir klavyede üçüncü sıranın masadan yüksekliği en az 3 cm’dir. Doğru bir el-mause yerleşimi için mause ve klavye aynı yükseklikte olmalıdır. Avuç içi ya da kol bölümünden klavyeye destek veren yükseklikler kullanılabilir. Profesyonel klavye kullanıcıları ergonomik klavye kullanmalıdır.

El ve Bilek İçin Bunlara Dikkat!

• Bileğinizi düz bir çizgide tutun.

• Bileği sağa ya da sola doğru bükmekten kaçının.

• Avuç içinizi yukarı ya da aşağı doğru döndürme hareketini çok sık yapmayın.

• Elinizle kullandığınız aracın çok küçük, çok büyük ya da bileğinizi yanlış pozisyona sürükleyebilecek nitelikte olmamasına dikkat edin..

Bunların dışında görme ile ilgili problemler, baş, boyun, sırt, bel ağrıları, eklem sorunları. İşimiz ve çalışma ortamımız ergonomik koşullara uygun olursa, kullanmak zorunda olduğumuz aletleri doğru kullanırsak, sağlığımızı koruma yönünde önemli bir adım atmış oluruz. Doğru bir oturuş;

• Kas, tendon, bağ, eklem, sinir ve diskleri etkileyen zorlanmaları azaltır veya yok edilmesini sağlar.

• Doğru oturmak için gözleriniz bilgisayar ekranının en üstüyle aynı seviyede olmalıdır.

• Sandalyenizin açısını belinize uygun ayarlamalısınız, böylece sırtınızı yaslayacak bir desteğiniz olur.

• Koltuğunuzu kalçalarınız dizlerinizden yukarıda olacak şekilde ayarlamalısınız.

• Bilekleriniz düz olmalı ve dirsekle bilek arasındaki bölüm masanıza paralel olmalı.

Şimdi doğru pozisyondasınız,ayaklarınızın yere düz bir şekilde basmasına dikkat edin.

Ofis Egzersizleri

Eğer gün boyunca uzun süre oturuyorsanız doğru bir şekilde oturmanız ve ofiste egzersiz yapmanız gerekir. Aşağıdaki egzersizleri günde birkaç defa tekrarlamalısınız:

• Omuzlarınızı silkin (omuzlardan kulaklara)

• Her bir omzunuzu üçer kere döndürün

• Göğüslerinizi gerin (ellerinizi arkada birleştirin, omuzlarınızı geriye doğru çekin)

• Belkemiğinizi -her yöne iki kere-döndürün

DR. Müştak ŞENGÜN