Genel SağlıkHABERLER

AYAKTA VE SANCISIZ DOĞUM

Epidural analjezi uygulanan anne adayları, doğum sürecini ayakta ve sancısız geçirebiliyor. Bu yöntem doğum sonrasını da ağrısız geçirtiyor.

Epidural analjezi uygulanan anne adayları, doğum sürecini ayakta ve sancısız geçirebiliyor. Doğum sonrası dönemin de ağrısız geçmesine olanak sağlayan bu yöntem, bebeğinin dünyaya gelişini uyanık ama ağrısız yaşamak isteyen anne adaylarının tercihi oldu

Tıp tekniği ve modern doğum yöntemleri günden güne ilerliyor. Prof. Dr. Teksen Çamlıbel ve Anestezi Uzmanı Dr. Nihal Gümüş Çamlıbel, en yeni doğum yöntemlerinden biri olan epidural anestezi ve ayakta epidural anestezi ile ilgili sorularımızı yanıtladı…

* Yürüten epidural nedir? Epidural anestezi ve epidural analjezi iki ayrı kavram. Epidural anestezide ve epidural analjezide teknik tamamen farklı. Hastanın sırtından önce çok ince bir iğne ile lokal anestezi uygulanır ve o bölge uyuşturulur. Daha sonra epidural iğnesi ile kontrollü bir şekilde epidural mesafeye ulaşılır. İğnenin içinden katater geçirilerek bu aralığa yerleştirilir. İki yöntem arasında fark bu aşamadan sonra başlar. Kullanılan ilaçların cinsi, hacmi ve yoğunluğu bu iki yöntem arasındaki ayrımı belirler. Epidural anestezide kas gevşemesi görülür, hasta ayaklarını hareket ettirmekte, ayakta durmakta zorlanır, hatta hareket edemeyebilir. Oysa, epidural analjezi uygulanıyorsa, motor blok yapmayan, yani kas güçsüzlüğüne yol açmayan dozda ilaçlar tercih edildiğinden, hasta hareket edebilir. Saatlerce yatağa bağımlı kalmaktan kurtulur. Bu, ‘yürüten epidural’dir.

* Yürüten epidural kimlere uygulanabilir? Anestezi uzmanı, katater takmadan önce hastayı değerlendirmeli. Fizik muayene yapılmalı. Anne adayının daha önceden geçirmiş olduğu hastalıkları, ameliyatları, alerji öyküsü ve kullandığı ilaçlar sorgulanmalı. Kan değerleri kontrol edilmeli, kanama ve pıhtılaşma zamanı istenmeli, normal olduğu mutlaka görülmeli. Bu değerlendirmeler sonucunda uygun olan herkese epidural uygulanabilir.

KISA SÜREDE ETKİ EDER

* Spinal anestezi nasıl yapılıyor? Spinal anestezide hastanın bel omurları arasından çok ince bir iğne ile girilir. Bu sırada hastanın pozisyonunu ayarlamak çok önemlidir. Yan yatar pozisyonda veya oturur pozisyonda uygulanabilir. Ancak, baş mutlaka göğüs kafesine doğru eğilmeli ve her iki diz karına doğru çekilmelidir. Spinal iğne zarları geçerek BOS sıvısının içine girince ilaç verilir ve hasta sırt üstü yatırılır. Yerçekimi etkisiyle ilaç dağılır ve çok kısa sürede etkisi başlar. Yaklaşık 10-15 dakika içinde ameliyat başlayabilir.

* Epidural anestezi nasıl yapılıyor? Epidural anestezide daha kalın çapta bir iğne kullanılır. Uygulama hazırlıkları ve pozisyon spinal ile aynıdır. İğne ile omuriliği saran zarların arasına girmek gerekir. Bu aralıkta (epidural aralık) olunduğuna kesin kanaat getirildiğinde iğnenin içinden katater ilerletilir. İğne çıkarılır ve kateter cilde yapıştırılır. Bu kateter içinden spinale göre çok daha fazla volümde ilaç epidural mesafeye verilir. Dağılan ilaç, sinirlerin omurilikten çıkıp deliklerden geçtiği kadar mesafedeki dallarını sarar ve etkisini gösterir. 20-40 dakika içinde ameliyat başlayabilir. Ameliyat sonrası kateterden ağrı tedavisi yapılabilir. Spinalde ise yapılamaz.

* Genel anestezi ile epidural anestezinin farkı nedir? Genel anestezinin uygulaması daha kolaydır. Epidural anestezi özel bir manuplasyon gerektirir. Genel anestezi bütün anestezistlerce çok başarılı uygulanırken, epidural uyguluyor olmak artı bir özelliktir. Kadınların bir kısmında anestezi korkusu var. Bir kez uyudular mı bir daha uyanamayacakları ya da bütün kaslarının felç olacağı gibi korkulara kapılıyorlar. Epidural sırasında ise, kadının bilinci yerinde olduğundan bu korkuları yaşamıyor.

sabah