Genel SağlıkHABERLER

SARS’IN SORUMLUSU KEDİ Mİ?

SARS virüsünün insanlara nasıl bulaşmış olabileceğini araştıran bilimadamları bu soruya ilginç bir yanıt buldu: Misk kedileri.

Asya ve Afrika’da bir hayli yaygın olan misk kedilerinin vücutlarında bulunan virüsün, SARS virüsüyle büyük benzerlik taşıdığı belirtiliyor.

SARS virüsünün insanlara nasıl bulaştığı konusunda yapılan araştırmalarda gündeme gelen senaryolardan biri de virüsün hayvanlardan bulaşmış olması ihtimaliydi.Hastalığın ilk defa ortaya çıktığı Çin’de domuz ve kuş nüfusunun yoğun olduğu gerçeğinden hareketle virüsün bu hayvanlardan geçmiş olabileceği söylenmişti. Araştırmalarını sürdüren Honk Kong üniversitesinin uzmanları ise yepyeni bir senaryoyu gündeme getirdi: “SARS virüsü insanlara misk kedilerinden bulaşmış olabilir”

Bizlere oldukça yabancı olan bu kedi türü Asya ve Afrika’da oldukça yaygın. Hatta Çin’in güneyinde eti tüketilen de bir hayvan. Misk kedileri üzerinde incelemeler yapan bilimadamları hayvanların dışkılarında ve tükürüklerinde bulunan virüslerin, SARS virüsüne büyük benzerlikler gösterdiğini saptadı. Ancak bu kedileri besleyen ya da pişirirken hayvanın vücudunda virüsü taşıyan bir bölgeye dokunanlar hastalığa yakalanabiliyor. Çin’de soyu tükenmek üzere olan hayvanların satışı yasak olsa da hayvan pazarlarında misk kedilerinin satışı da yaygın.

Virüsün, kısa tüyleri olan, siyah beyaz çizgili bu kedilerden insanlara geçtikten sonra değişime uğramış olabileceği de ifade ediliyor. Uzmanlar Asya ülkelerindeki hayvan pazarlarında derhal önlemler alınmazsa gelecekte benzer başka salgınların da yaşanabileceği uyarısında bulunuyor.

HONG KONG’DA MİSKKEDİSİ ETİNE YASAK

SARS hastalığına miskkedisinin yol açtığı iddiasının ardından Hong Kong’da, bu hayvanın etinin ithaline yasak getirildi. Canlı miskkedisi ithalatının yasak olduğu Hong Kong’da, tedbir olarak, miskkedisi etinin ithal edilmesinin de geçici olarak yasaklandığı bildirildi.

Soyu tükenmekte olan misk kedilerinin satılması ya da tüketilmesi yasak olmasına rağmen, bu hayvanlar Çin’in güneyinde açıkça satılıyor ve sıhhi olmayan koşullarda kesiliyor.