Genel SağlıkHABERLER

ZAYIFLATAN İLAÇ DİYABETİ DE ÖNLÜYOR

XENDOS çalışması orlistatın tip 2 diyabet hastalığını önlediğini veya ortaya çıkmasını geciktirdiğini gösterdi.

Araştırmanın sonuçlarına göre rejim ve spora ek olarak orlistat kullanan obez hastalarda tip 2 diyabet, sadece rejim ve spor yapanlara oranla yüzde 37 oranında daha az gelişiyor. Aynı zamanda orlistat, obez hastalarda kan basıncı, kolesterol gibi kardiyovasküler risk faktörlerini de azaltıyor.

Dört yıl süren ve üç bin 304 obez hasta üzerinde yapılan XENDOS Araştırması’na göre orlistat etken maddeli zayıflama ilacı Xenical etkili bir biçimde kilo verilmesini sağlarken bir şeker hastalığı çeşidi olan tip 2 diyabeti de önlüyor. Brezilya’nın Sao Paulo kentinde düzenlenen 9’uncu Uluslararası Obezite Kongresi’nde açıklanan araştırma sonuçlarına göre orlistat aynı zamanda güvenilirliği dört yıl gibi uzun bir süreçte test edilen ve kanıtlanan tek zayıflama ilacı.

DÜNYADA 150 MİLYON KİŞİ DİYABETLİ

Genellikle obeziteyle birlikte görülen tip 2 diyabet “salgın hastalık” tanımını hak eder boyutlarda. Dünyada 150 milyon kişi diyabetli, bu rakamın yüzde 90 gibi yüksek bir oranı da tip 2 diyabetten muzdarip. Bu sayının önümüzdeki 25 yıl içinde ikiye katlanacağı tahminleri de durumun ciddiyeti konusunda tereddüt bırakmıyor.

Tip 2 şeker hastalığının gelişiminde obezitenin yani şişmanlığın hızlandırıcı rolü uzmanlarca yadsınmıyor. Tip 2 diyabet riski, obezitenin azalmasıyla doğru orantılı olarak azalıyor. Bu yüzden kilo vermeyi sağladığı için rejim ve spor, tip 2 diyabet için de temel önlemler olarak görülüyordu. Hala öyle, ancak XENDOS Araştırması tip 2 diyabet gelişiminin önlenmesinde çok etkili bir faktörü daha ortaya çıkardı: Orlistat.

Araştırmanın sonuçları gösteriyor ki rejim ve spora ek olarak orlistat kullanan obez hastalarda tip 2 diyabet, sadece rejim ve spor yapanlara oranla yüzde 37 oranında daha az gelişiyor. Aynı zamanda orlistat, obez hastalarda kan basıncı, kolesterol gibi kardiyovasküler risk faktörlerini de azaltıyor.

KALICI KİLO KAYBI

XENDOS Araştırması orlistatla ilgili bir gerçeğe daha ışık tuttu. Orlistat verilen kilonun uzun dönemde korunmasını sağlıyor. Dört yıl boyunca orlistat kullanarak zayıflayan obez hastalar ilacı bıraktıktan sonra dahi verdikleri kilonun önemli bir kısımını geri almadı. Dört yıl sonunda yüzde 26 ila yüzde 16 arasındaki obez hastanın kilolarının yüzde 10’unu bir daha hiç geri almadıkları görüldü. Yüzde 37 ila yüzde 53 arasındaki hasta ise kalıcı biçimde yüzde 5 kilo kaybı sağladı.

Obezite Kongresi’nde XENDOS Araştırması’nın sonuçlarını yorumlayan Profesör Lars Sjöström “Diyabet, obezitenin tehlikeli bir komplikasyonu. XENDOS araştırması gösteriyor ki orlistat etken maddesi diyabetin yaygınlaşmasını önlemede anahtar bir rol oynuyor. Araştırmanın sonuçlarına dayanarak rahatlıkla söyleyebilirim ki orlistat diyabet riski altında bulunan milyonlarca obez hasta için gerçek bir müjdedir” dedi.