Genel SağlıkHABERLER

C VİTAMİNİ HAYAT VERİYOR

Samsun Devlet Hastanesi Halk Sağlığı Uzmanı Dr. M. Emin Dinççağ, C vitamininin hücreler arasında harç görevini üstlendiğini vitamininin kullanımı hakkında vatandaşlara önerilerde bulundu.

C vitamininin hücreler arasında harç görevini üstlendiğini ve yaraların iyileşmesinde fayda sağladığını ifade eden Dr. M. Emin Dinççağ, bağırsak yoluyla kolayca emilen C vitaminine organizmada en çok böbrek üstü bezi kabuğu, beyin, dalak, böbrek, karaciğer, kaslar ve gözlerin ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Dr. Dinççağ, “C vitamini eksikliğinde, destek dokusu ve hücreler arası harç işlevi gören maddenin yanında bir takım bozukluklar ortaya çıkmaktadır” dedi.

Hücre metobolizmasının önemli bir bileşeni olan C vitaminin organizmanın savunma tepkilerini uyardığı için mümkün olduğunca tabii kaynaklardan elde edilmesi gerektiğine dikkat çeken Dr. M. Emin Dinççağ, şunları söyledi:

“Vitamin kullanımı, ne yazık ki son yılların en yaygın modası. Ancak eksikliği duyulmadan ve doktorun önerisi olmadan ilaç düzeyinde vitamin alınmasının yararı yoktur. Yüksek dozda C vitamini alınması ekonomik savurganlığın yanı sıra böbrek taşı oluşumuna, ishal, ostrolojen ve urukasit düzeyinin yükselmesine sebep olabilir. Bunun için vatandaşlarımız bu ilacı kullanmadan önce doktor kontrolünden geçsinler”.