Genel SağlıkHABERLER

KRONİK BÖBREK YETMEZLİĞİNDE TAT ALMA YOLU İLE BESLENME

Kronik Böbrek Yetmezliğinde Tat Alma Yolu İle Beslenme

Eczacıbaşı Boxter diyetisyeni Seval Eraydın, SSK Adana Hastanesi’nde, düzenlenen eğitim toplantısında, “periton diyalizi” yöntemi uygulanan böbrek yetmezliği sorunu yaşayan hastalara beslenme konusunda uyarılarda buludu. Eraydın, beslenme alışkanlığının, böbrek hastalarının yaşam süresini yüzde 40 oranında etkilediğini söyledi.

Eraydın, hastaları hemodiyaliz makinasına bağımlı kılmayan “periton diyalizi” ile tedavi yönteminin Türkiye’de yaygın olarak uygulanmaya başlandığını, dünyada 12 milyon, ülkemizde ise 2 bin 600 civarında bu sorunla uğraşan hasta bulunduğunu anlattı.

Evinde tedavisini kendisi yapabilen bu durumdaki hastaların, hemodiyaliz makinası ile tedavi görenlere oranla beslenme yönünden daha avantajlı olduklarını belirten Eraydın, şöyle konuştu: “Peritonlu hastalar, sebze ağırlıklı beslenmenin yanı sıra balıktan, kırmızı ete, hamur işlerine, dondurmaya kadar her türlü gıdayı tüketebilir ve protein ağırlıklı beslenebilirler. Ancak, burada gıdaların pişirilme şeklinden, konulacak yağ ve tuz gibi katkıların oranları çok iyi ayarlanmalı. Bunun için de böbrek hastalarında diyet eğitimine büyük önem veriyoruz.”

Periton diyalizi tedavisi karın boşluğuna yerleştirilen bir kateter vasıtasıyla yapılıyor. Lokal anestezi ile yapılan bu operasyondan sonra hasta, karın başluğuna özel üretilmiş solüsyonları veriyor ve 4-6 saat gibi bir süre sonra boşaltıyor. Bu işlem aynı süreler içinde tekrarlanıyor.

Bu yöntemle, hastalar daha özgür, hastaneye daha az bağımlı olarak yaşamlarını sürdürebiliyor. Böylece, hastaların diyaliz merkezlerine ulaşmada yaşadıkları sıkıntı ve zaman problemi de ortadan kaldırılıyor. Ancak, bu yöntem kendi kendine tedavisini yapabilecek durumdaki hastalara uygulanabiliyor.

SSK Adana Hastanesi bünyesinde bulunan Periton Diyalizi Merkezi’nde, 1997 yılından beri hastalar için periyodik aralıklarla eğitim toplantıları düzenlendiği ve her yıl da ortalama 30-40 hastanın periton diyalizi tedavisine başladığı bildirildi.