Genel SağlıkHABERLER

SOLUNUM TESTİ CİHAZI YETERSİZ

Solunum Testi Cihazı Yetersiz

Çukurova Üniversitesi (Ç.Ü) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı ve Toraks Derneği Adana Şube Başkanı Prof. Dr. Ali Kocabaş, Novartis İlaç firması ve Toros Derneği işbirliği ile düzenlenen “Solunum hastalıklarında son bilimsel gelişmeler” konulu sempozyumun açılışındaki konuşmasında, kronik tıkayıcı akciğer hastalığının oluşumunun, yüzde 90 oranında sigara içiminden kaynaklandığını söyledi.

Dünyada 600 milyon, Türkiye’de de yaklaşık 3 milyon akciğer hastası bulunduğunu belirten Kocabaş, teşhis ve tedavi ile hastalık kontrol altına alınmadığında geri döndürülmez sonuçlarla karşılaşıldığını ve hatta ölümlere yol açtığını kaydetti.

Kocabaş, Türkiye’deki hastaların ancak 100-150 bininin teşhis edilmiş durumda olduğunu, geri kalanının ise konunun bilincinde olmadığını belirterek, şöyle konuştu: “Hastalığın tanısı ancak akciğer fonksiyon testleri ile anlaşılabilmektedir. Akciğerin hava alıp verme kapasitesinde ciddi azalma ile karakterize olan bu hastalıkta en geçerli tedavi yöntemi sigarayı bırakmaktır. Sigara bırakıldığında hastalığın seyri durabilmektedir. Bunun dışında hastalığın ilerlemesini önleyen hiçbir tedavi girişimi ya da yöntemi bulunmamaktadır. Teşhis sonrası kullanılan ilaçlar ise bu hastalıkla ilgili semtomların hafifletilmesine yardımcı olmaktadır.”

Prof. Dr. Kocabaş, tedavi uygulanmadığı takdirde hastanın sıkıntılarının artığına ve yaşam kalitesinin düştüğüne işaret ederek, hastalığın tek teşhis aracı olan solunum testi cihazlarının ise tüm hastanelerde bulunmadığını bildirdi. Toroks Derneği olarak birinci basamak sağlık kuruluşları dahil tüm hastanelerde akciğer fonksiyon aletinin bulunmasını talep ettiklerini belirten Kocabaş, “Özellikle 45 yaş üstündeki sigara içenlerle öksürük, nefes darlığı, hırıltılı solunum şikayeti olan tüm hastaların bir an önce akciğer fonksiyonlarını ölçtürmelerini öneriyoruz” dedi. Solunum hastalıklarındaki yeni tedavi yöntemlerinin anlatıldığı sempozyuma göğüs hastalıkları ve dahiliye uzmanları ile pratisyen hekimler katıldı.