Genel SağlıkHABERLER

KULAK AKINTILARINI CİDDİYE ALMAK GEREKİR

Kötü kokulu kulak akıntısının ihmal edilmemesi gerektiğine dikkat çeken Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Tuncay Uluğ, “Akıntının kötü kokulu olması, müzmin orta kulak iltihaplarının tehlikeli formuna işaret edebilir .

Kulak akıntısı nedir?
Kulak akıntısı; genelde akut veya müzmin orta kulak iltihablarında görülen, nadiren de dış kulak iltihabları gibi başka hastalıklarda oluşan akıntıları ifade eder. Diğer taraftan bebek ve küçük çocukların, sıvı yapıda olabilen normal kulak sekresyonları, kulak akıntısı ile karıştırılmamalıdır. Sıklıkla küçük çocuklarda görülen, kulak ağrısının eşlik ettiği, ani gelişen kulak akıntıları, geçici minik zar deliğiyle seyreden akut orta kulak iltihablarının işaretidir. Halbuki daha büyük çocuklarda ve yetişkinlerde görülen, işitme kaybının eşlik ettiği, sürekli veya tekrarlayan kulak akıntıları, kalıcı orta-büyük zar deliğiyle seyreden müzmin orta kulak iltihablarının işaretidir. Bu tip kulak akıntılarının kötü kokulu olması, müzmin orta kulak iltihablarının iki tipinden tehlikeli formu olan kolesteatomu işaret edebilir.
Kolesteatom nedir?
Kolesteatom, cild dokusunun olmaması gereken orta kulak ve ilişiklerinde yerleşip büyümesi sonucu oluşan tehlikeli yapıdır. Bu hapsolmuş cild ve onun ürünü olan keratin giderek büyür, büyüdükçe özellikleri değişir, daha hızlı çoğalmaya başlar, kolesteatom dokusu ve döküntüsü denilen kompleks bir yapı oluşturur. Oluşan kolesteatom yapısı ise kemikte erimeye yol açar. Böylece bir yandan kötü kokulu akıntı, bir yandan zar deliği ve kulak kemikçiklerinin harabiyeti ile iletim tipi ciddi işitme kayıpları, bir yandan da kolesteatom-kemik harabiyeti-enfeksiyon-iltihap sarmali ile yüz felcinden beyin absesine kadar hayati komplikasyonlar gelişir.
Kolesteatom yüz felcine, menenjite, beyin absesine yol açar
Kolesteatom komplikasyonları nelerdir?
Kolesteatomlu müzmin otit, hayati veya fonksiyonel tehlikeli komplikasyonların gelişimine yol açabilir. Kolesteatom komplikasyonları; temporal kemik içindeki farklı dokuları, komşu alanlardaki yumuşak dokuları ve kafa içindeki beyin ilintili dokuları tutar. Temporal kemik içinde gelişen komplikasyonlar; mastoidit, petrozit, yüz felci, labirentit ve labirent fistülüdür. Komşu yumuşak dokularda gelişen komplikasyonlar; mastoid absesi, elmacık kemik kökü absesi ve boyun absesidir. Kafa içinde gelişen komplikasyonlar; menenjit, epidural abse, subdural abse, beyin absesi, sinüs trombozu ve hidrosefalusdur.
Ayrıca kalıcı kulak zarı deliği veya perforasyonu, istisnalar dışında, müzmin orta kulak iltihablarının bulgusudur. Zar perforasyonu kuru-akıntısız veya akıntılı olabilir. öte yandan zar perforasyonu basit müzmin otitlerde zarın merkezinde, kolesteatomlu müzmin otitlerde ise zarın kenarında yerleşir. Bu kenarda yerleşen zar delikleri, kolesteatoma ve kötü kokulu akıntı oluşumuna yol açarlar. Müzmin orta kulak iltihablarının bir başka önemli belirtisi işitme kaybıdır. Ayrıca bu hastalarda çınlama, baş dönmesi-dengesizlik şikayetleri oluşabilir.
Kolesteatomdan ameliyatla kurtulmak mümkündür
Kolesteatom ameliyatı nasıldır?
Kolesteatomlu müzmin orta kulak iltihabında ve komplikasyonlarında tedavi yöntemi, istisnai durumlar dışında, cerrahi operasyondur. Kolesteatomlu müzmin otit vakalarında, kulak kemikleri kompleksine müdahalenin çeşitli tiplerinden biri, zar ve kemikcik tamiri ile kombine edilerek, uygulanır. Timpanomastoidektomi tekniklerinin en sık uygulanan 4 ana tipi; korunan dış kulak yolu arka duvarının önünden ve arkasından çalışarak kulak kemikleri kompleksine sınırlı müdahale, dış kulak yolu arka duvarını tamamen alarak kulak kemikleri kompleksine geniş müdahale, dış kulak yolu duvarlarını daha ötede yeniden oluşturarak kulak kemikleri kompleksine kontrollü müdahale ve içerden dışarı doğru çalışıp ameliyatı adım adım genişleterek kulak kemikleri kompleksine ihtiyaca göre müdahaledir. Bu dört ana tip ameliyat tekniğinin herbiri kulak önü veya kulak arkası kesisi ile uygulanabir.
Hangi tip ameliyat tercih edilir?
Kolesteatomlu müzmin orta kulak iltihabında hangi tip ameliyat ve kesi uygulanacağı, hastalığın durumu ve hastanın tercihleri gözönüne alınarak hekimler tarafından belirlenir. Tüm bu ameliyatların amacı; kolesteatom başta olmak üzere, granülasyon, polip, iltihabi doku, cerahat, iltihabi sıvı, kolesterol granülomu, timpanoskleroz gibi lezyonları temizlemektir. Bu hedefe ulaşıldıktan sonra, istisnai durumlar dışında, zar tamiri ve kemikçik zincir onarımı gerçekleştirilir.
Ameliyatın riskleri var mıdır?
Kolesteatom ameliyatları mikroskop altında çok hassas çalışma yöntemleri ile uygulanır. Ameliyatın uygulandığı temporal kemik denilen kulak kemikleri kompleksi iç kulak, yüz siniri, şah damar ve sigmoid kan sinüsü gibi riskli yapıları barındırır. Temporal kemiğin iç kısmında yerleşmiş olan iç kulak; önde işitmeyi sağlayan salyangoz, ortada ve arkada dengeyi sağlayan mağara ve üç yarımdaire kanalı yapılarından oluşur. Fasyal sinir denilen ve yüz kaslarının hareketlerini sağlayan yüz siniri ise, temporal kemiği yukarıdan aşağı boylu boyunca kateder. Diğer taraftan temporal kemiğin ön derin bölümünde şah damar, arka bölümünde sigmoid sinus kritik yapıları bulunur. Neticede bölgeye yapılan kolesteatom ameliyatları bu yapılarla ilgili riskler içermesine karşın, unutulmamalıdır ki, kolesteatomun kendi hastalık süreci ameliyatdan çok daha yüksek riskler içermektedir.
Ameliyat sonrası zor mudur?
Bu tip kulak ameliyatlarını takiben hastalar, sıklıkla bir gece hastanede kalırlar. Genelde ameliyat gecesi önemli bir rahatsızlıkları olmaz. Hastalar ameliyatın ertesi günü taburcu olurlar. Bir hafta sonra az sayıdaki ameliyat dikişleri alınır ve birkaç hafta boyunca ayaktan pansumanlar yapılır. Kulak içi doku iyileşmelerinin tamamlanmasıyla pansumanlar sonlanır.