Genel SağlıkHABERLER

DİŞLERİNİZİ ÜŞÜTMEYİN!

Soğuk kış günlerinde doğru giysileri tercih edip bulunduğumuz mekanları ısıtmak yetmiyor. Dişlerimizin de soğuktan etkilendiğini biliyor muydunuz?

Soğuk hava, yalnızca nezle, grip gibi kış hastalıklarına değil, dişeti problemi ya da sert fırçalama nedeniyle diş eti çekilmesi sorunu olan dişlerde önemli rahatsızlıklara da neden oluyor. Dişlerin soğuk havadan etkilenmesini önlemek için ise altı ayda bir mutlaka diş hekimi kontrolünden geçmek ve bu kontrollerde diş fırçalamaya ilişkin tüyoları öğrenmekte büyük fayda var. Soğukların artmasıyla birlikte soğuğa dayalı diş ve dişeti rahatsızlıklarının da artabileceğini belirten Dentistanbul Dişhekimi Ayşegül Yıldırım Mirza konuyla ilgili şu bilgileri verdi:

“Dişlerin kök yüzeylerinde, dişin ağızda görünen kron kısmını kaplayan mine dokusu yoktur. Kök yüzeyi diş minesinden daha yumuşak bir doku olan sement ile kaplıdır. Özellikle sert diş fırçalama ve çok sert diş fırçası kullanımı ile oluşan dişeti çekilmesi sonucu açığa çıkan kökleri kaplayan sement dokusu kolayca aşınır ve altındaki dişin içindeki sinirlerle bağlantılı kanalcıklardan oluşan dentin dokusu açığa çıkar. Bu doku soğuğa karşı hassasiyeti hissetmenize neden olur. Bilhassa kış mevsiminde dişlerimizi çok soğuk suyla fırçalamamak gerekir. Aşırı soğuk ve sıcaklar diş hassasiyetini direk olarak etkileyen faktörler. Tabii en önemlisi de mevsim girişlerinde diş hekiminizi ziyaret edip rutin kontrolleri yaptırmak.”

Size uygun diş fırçasını hekiminize sorun

Diş fırçasının seçiminin de dişleri soğuk etkilerinden korumakta çok önemli olduğuna ve kişinin diş fırçası seçimini de diş hekiminin yönlendirmesiyle yapması gerektiğine dikkat çeken Mirza, “Herkesin diş yapısı farklıdır. Piyasada çok çeşitli fırçalar var. Sertlik düzeyine dişlerinizi en yakından tanıyan diş hekiminizin karar vermesi doğru olacaktır. Fırçalama işlemi de çok sert bir şekilde gerçekleştirilmemelidir. Tüm bunlar diş hassasiyetini olumsuz yönde etkileyen sebeplerdir” dedi.