Genel SağlıkHABERLER

ALZHEİMER ARTIK 15 YIL ÖNCEDEN ‘GÖZ’DEN TESPİT EDİLEBİLECEK

Vücudun aynası olan gözler, artık alzheimer hastalığında erken tanı sağlanmasına olanak hazırlıyor. Dünyagöz Altunizade’den Op. Dr. Umur Kayabaşı, ABD’de yapılan çalışmalara göre alzheimer hastalığına yol açan plakların artık 10-15 yıl önceden retinada ve göz merceğinde tespit edilebildiğini söyledi. Kayabaşı, Fundus Otofloresans ve OCT tetkikleriyle Türkiye’de de alzheimer hastalığına sebep olan plakları saptayabilecek duruma geldiklerini ifade etti.

Diyabet, hipertansiyon, multipl skleroz ( MS) ve parkinson gibi hastalıklara erken tanı koyulmasında önemli bir faktör olan göz muayenesi alzheimer hastalığına da umut olacak. Yaklaşık 10 yıldır ABD’de çalışmalarını sürdüren bilim adamları, göz muayenesiyle alzheimer hastalığına erken tanı koyulmasında önemli mesafe kaydetti.

Cihazlar onay bekliyor

Dünyagöz Altunizade’den Op. Dr. Umur Kayabaşı, alzheimer hastalığına yol açan plakların (Beta amiloid) beyinden önce göz merceği ve retinada biriktiğini söyledi. Bu biriken plakların saptanmasıyla hastalığın beyini etkilemeden tespit edilebileceğini vurgulayan Op. Dr. Kayabaşı, Boston’da Dr. Lee Golstein önderliğinde geliştirilen bir cihazla göz merceğinde alzheimer plaklarının saptanmasının mümkün hale geldiğini ifade etti. Los Angeles’ta ise Dr. Keith Black’ın retinada plakların görünmesini sağlayan başka bir cihaz geliştirdiğini anlatan Op. Dr. Kayabaşı, her iki cihazın da FDA onayı için başvurduğunu söyledi.

Dünyagöz’de de tespit edilebiliyor

Op. Dr. Umur Kayabaşı, Dr. Keith Black’in çalışmalarına göre ileride alzheimer hastalığına yakalanabilecek hastaların erken aşamada yapılan retina ve lens muayeneleriyle saptanabildiği düşüncesinin ağırlık kazandığını belirtti. Kayabaşı, “Biz de yaptığımız Fundus Otofloresans ve OCT tetkikleriyle hastalığa yol açan plakları saptayabilecek duruma gelmiş bulunmaktayız” dedi.

Erken tanı önemli

Op. Dr. Kayabaşı, alzheimer ilaçlarının hastalığın erken evresinde etkili olduğunu kaydederek, “Önemli olan nokta hastalığın geç döneminde bu ilaçların işe yaramamasıdır. Dolayısıyla hastalık erken tespit edilmek zorundadır” diye konuştu. Op. Dr. Umur Kayabaşı, ailesinde alzheimer hastalığı olanların orta yaşlarda daha yakınmalar başlamadan önce, retina ve göz taraması yaptırmaları uyarısında bulunarak, “Bu tip hastalara D vitamini takviyesi ve Omega 3 balık yağı takviyeleri önererek, hastalığın uzmanı nörologlara yönlendiriyoruz” dedi.