Genel SağlıkHABERLER

HATALI ÇANTA KULLANIMINA DİKKAT!

Çocuklarda hatalı çanta kullanımı duruş bozukluğuna ve ileride bel, boyun ve diz rahatsızlıklarına neden olabiliyor.

Uzman Doktor İlker Solmaz, bel, boyun veya diz ağrısından şikâyetçi olan hastaların çoğunda kötü duruş bozukluklarının tespit edildiğini belirterek, “Duruş bozukluklarının en sık nedeni, daha okul yıllarında başlayan hatalı çanta kullanımıdır” uyarısında bulundu.

Yeni bir eğitim-öğretim yılı ile birlikte velileri mutlu bir telaş sardı. Yavruları için okul alışverişine çıkan veliler özellikle çanta alımı konusunda uyarıldı. Hatalı çanta kullanımının uzun dönemde duruş bozukluklarına neden olduğunu belirten Türkiye Proloterapi ve Ağrı Merkezi Klinik Direktörü Uzman Doktor İlker Solmaz, “Kliniğimize bel, boyun veya diz ağrısı ile başvuran hastaların çoğunda kötü duruş bozuklukları tespit edilmektedir. Duruş bozukluğunun en sık nedeni ise daha okul yıllarında başlayan hatalı çanta kullanımıdır” dedi.

Sırt Çantası Deyip Geçmeyin

1 Eylül 2013 tarihi itibariyle Türkiye’de ilk Proloterapi ve Ağrı Kliniğini kurduğunu belirten Anestezi, Reanimasyon ve Proloterapi Uzmanı Doktor İlker Solmaz, milyonlarca öğrencinin okula başladığı şu günlerde velileri sırt çantası alımı konusunda uyardı. Çantaların kol askılarının dar ve çok sıkı olmamasına dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Uzman Dr. İlker Solmaz, aksi takdirde omuz bölgesinden geçen sinirlerin sıkışarak kollarda, ellerde uyuşukluğa ve kuvvet kaybına neden olabileceğini belirtti.

Çanta alırken boş çantanın çok hafif olmasına dikkat edilmesini isteyen Uzm. Dr. İlker Solmaz, “Çantanın üzerinde ağırlığı arttıracak türde süslemeler bulunmamalı. Omuz kısımları geniş ve gerginliği yeteri derecede olmalıdır. Omuz ve sırt kısmında mümkünse sünger desteği bulunmalıdır” dedi.

Çanta sırta alındığında sırt ve bel kısımlarını eşit bir şekilde taşıyacak şekilde ayarlanmasının önemine dikkat çeken Dr. Solmaz, “Çantaların birçok bölme içermesine dikkat edilmelidir. Birden fazla bölme yük dağılımının düzenli biçimde olmasını sağlar” diye konuştu.

Çanta Kullanımına Dikkat!

Çanta alımı kadar doğru kullanımının da hayati önem taşıdığına vurgu yapan Dr. İlker Solmaz, günlük ders programı dışında çantalara fazladan yük koymamak gerektiğini belirtti. Vücut ağırlığının yüzde 10-15’inden fazla ağırlık taşımak boyun ve bel kaslarına dolayısıyla da eklemlere aşırı yük binmesine neden olacağını belirten Dr. Solmaz, “Ağır çanta çocuğu arkaya çekerken, çocuk öne doğru eğilerek kamburluğunu arttırır bu da kişide uzun dönemde duruş bozukluklarına neden olabilir. Çantaları genellikle çocuklar tek omuzda taşımayı severler. Bu da çocuğun duruşunda dengesizliğe yol açar. Omurgaya çantanın taşındığı bölgede ağır yük biner. Dolayısıyla çanta aynı anda iki omuzda birlikte taşınmalıdır” dedi.