Genel SağlıkHABERLER

SONBAHAR ÇOCUKLARDA GRİP İLE GEÇMESİN

Hava sıcaklığının azaldığı ve sonbahara girdiğimiz şu günlerde gribal enfeksiyonların da sıklığı artmaktadır. Bunun en önemli nedeni kapalı ve kalabalık ortamlarda mikropların daha kolay ve hızı yayılmasıdır. Bu enfeksiyonlar esas olarak solunum yoluyla ve direkt temas ile bulaşırlar. Solunum yolu enfeksiyonu olan çocuğunuzun yaşam kalitesini ve okula devamını bozmak ile kalmaz ayni zamanda evde bir kardeşi varsa onun için de tehlike oluşturur. Ne yazık ki, bebeklerin enfeksiyonlar ile başedilmeleri daha zordur. Bu sebeple bebeklerde enfeksiyonlar; orta kulak iltihabı, zatüre, bronşit gibi daha ciddi hastalıklara da dönüşebilir. Bu mevsimde çocuklarımızın karşılaşacağı üst solunum yolu enfeksiyonu en aza indirmek için Acıbadem Ankara Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Eda İlarslan, basit ve pratik önlemler konusunda bilgi verdi.

-Çocuğunuzu sebze ve meyve ağırlıklı besleyin. Bu gıdalar içerdikleri C vitamini sayesinde enfeksiyonlardan korunmada faydalıdır.

-Kaliteli bir kahvaltı yapmasına, et, süt yumurta, peynir gibi protein içeren gıdalardan yeterli düzeyde almasına özen gösterin.

– Bebeğinizi ilk 6 ay sadece anne sütü ile besleyin ve bu süreçten sonra ek gıdalar ile birlikte emzirmeye devam edin.

– Çocuğunuzun yeterli süre uyumasını sağlayın.

– Evinizi sık havalandırın.

– Çocuğunuzun üşümesine ve terlemesine izin vermeyin.

– El yıkama alışkanlığını önemseyin ve öğretin.

– Eğer evde bebek varsa bebeğin oyuncaklarının sık temizlenmesi, evde yasayan bireylerin dışarıdan gelince elini yüzünü yıkadıktan ve kıyafetlerini değiştirdikten sonra bebekle ayni odada bulunmasına dikkat edin.

-Gribal enfeksiyon geçiren bir aile bireyi varsa bebekten mümkün olduğunca uzak durmasına ve bebek ile ayni odada iken maske takmasına dikkat edin.

-Yine bu mevsimde klimalı toplu taşıtların kullanılması enfeksiyonun hızla yayılmasına neden olabildiği için bebekli ailelerin bu konuda dikkatli olması gerekir.

-Eylül-Ekim-Kasım aylarında uygulanabilen grip aşısı gribal enfeksiyonların riskini azaltıyor. Grip asisi altı aylıktan itibaren herkese uygulanabiliyor. Grip aşısı özellikle çocuğunuz astım hastası ise, sezon boyu antibiyotik kullanımı gerektiren üst solunum yolu enfeksiyonu riski fazla ise, enfeksiyonlar bronşit ve zatüreye dönüşüyorsa, ebeveynlerin eve gribal enfeksiyon taşıma riski fazlayla kuvvetle önerilmektedir.