Genel SağlıkHABERLER

OKULA BAŞLAMADAN ÖNCE MUAYENE ŞART

Çocukların kendilerini ifade edip rahatsızlıklarını anlattıkları döneme kadar ailelere çok iş düşüyor. Düzenli muayeneler ve takıntı haline getirmeden yapılan takipler ile önlem alınabileceklerin başında göz hastalıkları geliyor. Gözün dışarıdan normal gözükmesinin sağlıklı olduğu anlamına gelmediğini söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi’nden Göz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr. Naci Sakaoğlu, 6-7 yaşlarından sonra başarı şansının düşük olduğunu belirterek aileleleri erken yaşta muayene konusunda uyardı.

Bebekler doğduklarında gözleri henüz erişkin görme fonksiyon ve boyutlarına sahip olmadığını söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr. Naci Sakaoğlu, dokuz yaşına kadar az da olsa değişimin devam ettiğini ancak göz gelişiminde en önemli dönemin 0-3 yaş arası olduğunun bilgisini verdi.

Üç yaşın sonuna kadar çocukların mutlaka bir göz hekimi tarafından görülmesi gerektiğine değinen Dr. Sakaoğlu, “Okula başlamadan önceki dönem (altı yaş civarı) belki de son şans sayılabilir” dedi. Bu süreçte gerçekleştirilecek muayene ile hem görme bozuklukları tespit edilebilir hem de oluşabilecek göz tembelliği engellenebilir diyen Dr. Sakaoğlu bu şekilde görmeye bağlı olarak meydana gelebilecek okul başarısızlıklarını önlemenin de mümkün olacağını söyledi.

İşbirliği başarıyı artırıyor

Çocuklarda en sık rastlanan görme bozuklarının kırma kusurları ve şaşılık olduğunu söyleyen Dr. Sakaoğlu, göz tembelliğine yol açma açısından birinci sırada hipermetroplar yer alırken ikinci sebep de şaşılıklar diyerek sözlerine devam etti. Bu hastalıkların tedavisinde başarının en önemli koşulu olarak erken dönemde tespitin önemine dikkat çeken Dr.Sakaoğlu, “Ebeveynlerin göz hekimi ile yakın bir işbirliğine girmesini başarıya giden en önemli yollardan sayıyoruz” dedi.

Göz dışarıdan normal görünebilir

Çocuğun gözünde kayma yoksa, kırma kusurlarının ve buna bağlı oluşan göz tembelliğinin tespitinin çok zor olduğunu dile getiren Dr. Sakaoğlu, “Göz dışarıdan tamamen normal görüldüğü için ailelerin bunu anlaması mümkün değildir” dedi. Dr. Sakaoğlu, gecikmeden başlanan tedavi sürecinin iyileşmenin sağlanması açısından umut verici olduğunu söyleyerek 6- 7 yaşlarından sonra başarı şansının çok düşük olduğunu bildirdi.

Bilgisayarı ve televizyonu suçlamayın

Genel kanının aksine çocuklarda bilgisayar ve televizyonun gözün gelişimine ve tembelliğe herhangi bir etkisi olmadığını aktaran Dr. Sakaoğlu, ancak uzun süre bilgisayara bakanlarda göz yaşına bağlı problemler ortaya çıkabildiğini söyledi. Dr. Sakaoğlu, bir saatlik bilgisayar kullanımı sonrasında en az 10- 15 dakika ara verilmesi konusunda tetikte olmaları için aileleri uyardı.