Genel SağlıkHABERLER

AİLELER DİKKAT: OKUL FOBİSİ İÇİN ÖNLEMİNİZİ ALIN

Anaokulu ve ilkokul birinci sınıf öğrencileri bu hafta okullarına başlayacaklar. Eğitimci – Yazar Mehmet Azim, okul fobisi ile ilgili hem anne-babalara, hem öğretmenlere çok önemli uyarılarda bulundu. Okul fobisi, eğitim öğretim hayatının her aşamasında karşımıza çıkabilen okul fobisi, özellikle ilkokul birinci sınıfa başlayan öğrenciler ile karşımıza çıkıyor.

Zambak kültür Kitapları Yayın Yönetmeni Eğitimci – Yazar Mehmet Azim, ilkokul birinci sınıfa başlayan bazı öğrencilerde okula gitmekte isteksizlik, zorlanma görülebildiğini belirterek, bu konuda hem veliler hem öğretmenler hem de rehber öğretmenler dikkatli olması gerektiğini ve sorun büyümeden gerekli önlemler alınması gerektiğini söyledi.

Kaygı bozukluğu olan çocuklara dikkat!

Özellikle kaygı bozukluğu olan çocuklarda, okul fobisinin daha sık görüldüğünün altını çizen Azim, kaygı bozukluklarının temelinde ise biyolojik etkenlerin yer aldığının kabul edildiğini açıkladı.

Okul fobisinin çözümünde profesyonel bir destek alınması gerektiği ortadadır. Ancak eğitim- öğretim faaliyetlerine bakan yönüyle ailelerin ve öğretmenlerin, dolayısıyla okulun olaya olumlu yaklaşımı, problemi azaltacak ve çözümü hızlandıracaktır.

Her mutsuz çocukta okul fobisi yoktur

Okulun açıldığı ilk günlerde, okul bahçesinde bazı mutsuz çocukları görülebildiğini, bu öğrencilerin hepsinin okul fobisi olduğu anlamına gelmediğini vurgulayan Azim şöyle konuştu: “İlk önce çocuk, yakınlarının yanında olmasını isteyebilir ama zamanla bu talebinden vazgeçer. Yakınlarının yanında bulunmasını istemesi uzun süreli bir istek ise burada dikkatli olmak gerekir. Okul fobisinde günler geçmesine rağmen çocuk, annesinin sınıfta veya okulda bulunmasını ister, yanından ayrılmasına izin vermez. Kısa süreli talepleri okul fobisinin dışında tutmak gerekir. Örneğin bir iki haftada sona eren talepler, korkulacak bir durum olmadığını gösterir.”

Anne-babalar dikkat!

Çocuk, vaktinin çoğunu ailesinin yanında geçirir. Onun başarısında ve hayata en güzel şekilde hazırlanmasında aile takibinin önemli bir yeri vardır. Ne sıkıp zarar vermek ne de tamamen bırakıp nereye gideceğini bilmeden uçup kaçmasına neden olmak gerekir. Hem aşırı koruyucu hem de aşırı eleştiren ailelerde büyüyen çocuklarda, yanlış anne-baba tutumuna bağlı olarak okul fobisi gelişebilir. Burada orta bir yol bulmak gerekir.

Çocuğun, okul dışında farklı nedenlerle de olsa sık sıkan neden ayrı kalması, ömür boyu taşınacak etkilere neden olabileceğinin önemine işaret eden Mehmet Azim, anneleri uyardı: “Anneler, zorunlu olmadıkça çocuklarından uzun süre ayrılmamalıdırlar. Ayrı kalma durumlarında, annenin yerini alacak yetkin aile bireylerine ihtiyaç vardır. Onlar, annenin yokluğunu hissettirmemeye çalışmalıdırlar. Okul fobisi olan çocukların çoğunda, anneden ayrılma kaygısının olduğu araştırmalarla belirlenmiştir.”

Aile içinde güven duygusunun gelişmesi için bir diğer nedenin uygun baba modeli olduğunu anlatan Azim, babalara önemli tavsiyelerde bulundu: “Çocuk, her zaman babanın varlığını, sıcak nefesini, yakın ilgisini ister. Dolayısıyla iş yoğunluğu, yorgunluk bahanesiyle çocuklardan uzak duran babalar, okul fobisi, başarısızlık, disiplinsizlik gibi birçok sıkıntının oluşmasına zemin hazırlamaktadırlar. Küçük zihinsel engelleri olmasına rağmen, bazı çocukların, ailenin ilgisi ve yetkililerin hassasiyeti sayesinde normal öğrenciler gibi öğrenebildiğinin birçok örneği vardır. İlgisiz aileler nedeniyle kaybedilmiş, birçok öğrenciden bahsetmek de mümkündür.”

Öğretmen ilgisi belirleyicidir

“Çocuğun, okulda sıcacık bir öğretmen ilgisiyle karşılaşması, fobi riskini azaltacaktır. Daha okulun ilk günlerinde öğretmenin iyi bir gözlem yapması, öğrencileri tanımaya çalışması ve çocuklarla tek tek ilgilenmesi, öğrencilerle öğretmen arasında sıcak ilişkilere vesile olacaktır.” diyen Azim, İlkokul birinci sınıf seviyesinde fazla verilen ödevlerin, çocukta başarısızlık duygusu oluşturabileceğini ve telafi edilemeyecek performans kaybına sebep olabileceği konusunda öğretmenleri uyardı

Okul fobisinde zamanlama çok önemlidir

Okul fobisi tedavisinin çözümünde zamanlamanın çok önemli olduğunun altını çizen Azim, bunun için öğretmenin, velinin ve diğer paydaşların hassas olması gerektiğini belirterek şöyle devam etti:

“Problemin erken belirlenmesi çözümü kolaylaştıracaktır. Problemin farkına geç varılması ise çözümü güçleştirecektir. Değişik çözüm yolları ve vesileler bulunarak çocuk mutlaka okula götürülmeli ve alıştırılmalıdır. Çocukta güven duygusu oluştukça, yanında bir yakının bulunması isteğinden zamanla vazgeçecektir.”

Okul fobisinin çözümü için 3 adım

– Okul fobisini dile getirmeyin. Kaygılı olduğunuzu belli etmeyin
– Çocuklarla etkili zaman geçirin
– Eğlenceli eğitim ortamı fobiyi ortadan kaldırır